avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacerea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacerea contractului de munca

Am mers astazi la serviciu si mi s-a pus alcooltestul unde mi-a iesit 0.14 alcool in aerul respirat, Directorul a dispus incetarea contractului de munca. Am fost anuntat sa merg sa semnez de luare la cunostiinta. Nu m-am dus inca, am incercat sa stau de vorba cu el dar nu m-a ascultat. Poate sa imi desfaca contractul de munca fara o cercetare disciplinara in prealabil? As putea sa cer ajutor in Instanta? Ar avea vreun rost sau vreo sansa de castig? Astept un raspuns, va rog.Sunt la prima abatere.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:43, 4 Decembrie 2015
1. Codul Muncii prevede:
Art. 251
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

2. Pasii concediere disciplinara:
1. Primul pas este intocmirea unui referat de catre seful ierarhic cu privire la abaterea savarsita
2. Al doilea pas, constituirea comisiei de cercetare disciplinara.
3. Al treilea pas, convocarea salariatului in scris, in vederea desfasurarii procedurii cercetarii prealabile.
4. Al patrulea pas: desfasurarea propriu-zisa a cercetarii disciplinare prealabile.
5. Al cincilea pas consta in emiterea deciziei de sanctionare discplinara si comunicarea deciziei.
6. Transmiterea in REVISAL a incetarii c.i.m.

3. Potrivit art.78 C.mun., concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.

Prin urmare, desfacerea disciplinara a c.i.m. este lovita de nulitate absoluta daca nu s-a efectuat cercetarea disciplinara prealabila.

4. Vi s-a inmanat o decizie de incetare a c.i.m.?
Mentionez ca am dat o declaratie in care am recunoscut ca am baut, Aceasta poate constitui cercetarea disciplinara?

Am fost anuntat sa merg sa iau la cunostinta decizia (neoficial am vazut-o inainte de a fi semnata de director, apoi a semnat-o) dar eu inca nu am semnat de primire a unui exemplar.In decizie scria si despre faptul ca mi-am recunoscut fapta, proces verbal de constatare eveniiment precum si nota mea explicativa in care recunosc cele petrecute.

in concluzie eu inca nu am nici o hartie. Scrie ca documentatia deciziei se afla la resurse umane

Exista un anumit interval pentru cercetarea disciplinara sau se poate face in doua zile?intr-o zi alcooltestul si ma trimite acasa si a doua zi merg la serviciu si dau nota explicativa iar la scurt timp decizia de desfacere ? Merita sa incerc in instanta sau nu?va rog sa-mi da-ti un sfat.

Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Notele de relaţii, referatele, notele explicative nu fac dovada efectuării cercetării prealabile. Aşadar, angajatorul trebuie să dovedească faptul că a convocat în scris salariatul, precizând obiectul, data, ora şi locul întrevederii. Toate aceste detalii sunt necesare a fi prezente în convocarea scrisă, întrucât numai în acest fel salariatul îşi va putea exercita dreptul la apărare, putând oferi persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate motivaţiile şi probele relevante. (Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1526/LM/2004, în Revista română de dreptul muncii nr. 1/2005, p. 180).

2. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In speta, solicitati in scris un exemplar de pe decizia de concediere.

3. Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Instanta competenta : Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea disciplinara a contractului de munca kristina1 kristina1 mi am pus demisia la fostul loc de munca in data de 26.11, nu am stat in preaviz, iar azi am primit o decizie de desfacere disciplinara a contractului in care ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca lesko lesko Buna ziua, Am o mare dilema in desfacerea unui contract de munca a unui angajat cu functia de contabil. A fost contabil in firma noastra multi ani la rand si ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim, absente nemotivate mroby mroby Buna ziua, As dorii sa va intreb in ce conditii se poate desface un CIM pentru absentele nemotivate ale salariatului? Multumesc! (vezi toată discuția)