Buna seara!Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la problema mea.Fata mea s-a casatorit la starea civila din Iasi in anul 2014,februarie apoi a plecat cu sotul in Danemarca.Relatia lor s-a deteriorat foarte tare incat nu se mai poate face nimic.Intrebarea mea este daca poate divorta acolo in Danemarca si unde trebuie sa mearga sa ceara desfacerea casatoriei,sau nu se poate si trebuie sa vina in Romania,in Iasi sa obtina acest fapt si daca se poate la notar sau ii trebuie avocat sau sa mearga la tribunal.Va rog frumos sa imi da-ti toate detaliile legate de acest caz,cum ,unde se poate rezolva,fiica mea are nevoie sa isi schimbe C.I si vrea sa de-a pentru permis de conducere
Va multumesc,cu respect Elena Pantescu
Se poate in Romania, daca deleaga un avocat care sa se prezinte pentru ea.
Daca au avut domiciliul comun in Iasi, in Iasi trebuie introdusa actiunea de divort.
Daca nu au avut domiciliu comun, se introduce si se judeca la Judecatoria Sector 5.
cred ca nu am pus intrebarea corect,imi cer scuze,fiica mea este inca in Danemarca,la fel si sotul ei.Ea ar vrea sa desfaca casatoria acolo,ca sa nu mai cheltuie timp si bani,SE POATE DESFACE CASATORIA IN DANEMARCA?sau daca s-a casatorit in Iasi tot aici trebuie sa se prezinte amandoi
În această situație, dacă soții au reședința obișnuită în Danemarca, competentă în divorț este instanța din Danemarca sau cea din România (dacă soții sunt cetățeni români).
Sa divorteze in Danemarca, dar sunt obligati ulterior sa solicite inscrierea divortului la aut. romane. Sa incerce prin ambasada/consulat. Daca nu va poate face dvs. o procura pentru a va prezenta la Iasi si a depune actele- sentinta in original-definitiva-apostilata<traducere legalizata a sentintei(aveti grija sa scrie si numele pe care il doresc al avea cei 2 soti dupa divort-daca nu cei 2 dau o declaratie la notar cu apostila_)certif.de nastere, certif.de casatorie, actele de identitate. Se solicita aprobare de la DEPABD Bucuresti.Dureaza cam 2 luni.