avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata impozit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata impozit

Buna seara, as dori sa stiu daca banii primiti pe card de catre cineva din alta tara trebuie impozitati ? Daca eu am lucrat independent 4-5 luni dar la un interval mare de timp, trebuia sa imi deschid un pfa pentru a plati impozit si contributii la stat ? Eu nu am stiut de aceasta procedura si de aceea vreau sa imi deschid un pfa pentru a lucra incontinuu independent ! As dori sa stiu daca cei de la fisc ma vor penaliza sau imi vor opri impozitul din urma de indata ce imi voi deschide PFA sau daca se poate intampla ceva mai grav de atat ? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 19:38, 6 Decembrie 2015
Cetatenii romani care au domiciliul in Romania ,respectiv detin CI romanesc ,trebuie sa declare in Romania veniturile obtinute din strainatate.
Aceste venituri sunt impozabile in Romania, iar in cazul in care s-a platit deja impozit in strainatate se poate acorda un credit fiscal in Romania.
Obligatia platii impozitului in Romania nu este conditionata de transferul efectiv al banilor in tara.
Indiferent daca venitul realizat din strainatate este transferat sau nu intr-un cont bancar romanesc, el este impozabil in Romania
Exista exceptia in cazul venitului salarial primit de un cetatean roman de la un angajator strain pentru activitate desfasurata in afara Romaniei-in baza unui contract de munca legal inregistrat
In cazul in care un cetatean roman cu domiciliul in Romania are contract de munca cu o companie straina si munceste in strainatate, salariul primit de la angajatorul sau nu trebuie declarat in Romania si nu este supus impozitului pe venit aici, indiferent de regimul fiscal din tara respectiva.
Daca insa cetateanul respectiv realizeaza venituri din strainatate de alta natura decat salariala=ex venituri din activitati independente, dintr-un mandat de administrator etc, acestea trebuiesc declarate si in Romania si vor fi subiect de impozit aici.
Intreaga suma va avea acest tratament, nu doar partea care este efectiv transferata in Romania.
In plus fata de prevederile legislatiei domestice mentionate mai sus, trebuie considerate si prevederile Conventiei de evitarea dublei impuneri incheiate de Romania cu statul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare venit online RinatisDinoro RinatisDinoro Salutare, ma numesc Robert si imi generez profitul din activitati online. O parte din banii pe care ii fac vin prin AdSense iar restul de la cei pt care ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe veniturile din ue keloo keloo Buna, Va rog daca poate sa ma lamureasca cineva in legatura cu impozitarea veniturilor din strainatate. Eu lucrez in UE (Olanda), cu un contract de munca ... (vezi toată discuția)
Impozit venit strainatate dinup dinup Buna ziua, An citit diverse post-uri legate de impozitarea salariului obtinut in strainatate dar doresc un raspuns exact pentru cazul meu. Lucrez la o ... (vezi toată discuția)