avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... model regulament intern
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

model regulament intern

Va rog ma puteti ajuta cu un model de regulament de ordine interioara pentru un bar?
Multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:36, 24 Iulie 2009
Regulamentul de ordine interioara presupune niste reguli interne de organizare si functionare a barului , precum si reguli de conduita pentru angajatii barului.
Nu gasiti pe internet asa ceva, fiind un act intern al societatii.
Gasiti un model la profilul meu la documente atasate!B-)
www.avocatnet.ro/content/con...
Ultima modificare: Joi, 23 Iulie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Regulamentul intern este un act juridic întocmit de angajator după consultarea cu sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor, prin care se stabilesc o serie de drepturi şi obligaţii, reguli disciplinare şi proceduri de soluţionare a anumitor aspecte legate de raportul juridic de muncă.

Acesta trebuie să cuprindă în mod obligatoriu cel puţin următoarele dispoziţii cu privire la:
- reguli privind protecţia, igiena şi securitatea în muncă în cadrul unităţii – în această situaţie angajatorul este obligat să se consulte şi cu Comitetul de securitate şi sănătate în muncă;
- reguli privind respectarea principiului nediscriminării şi al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnităţii – pentru stabilirea acestor reguli trebuie să se ţină seama de dispoziţii ale unor reglementări speciale;
- drepturile şi obligaţiile angajatorului şi ale salariaţilor – acestea decurg din lege, din Contractul colectiv de muncă aplicabil şi din Contractul individual de muncă încheiat cu fiecare salariat;
- procedura de soluţionare a cererilor sau reclamaţiilor individuale ale salariaţilor – prin regulamentul intern se pot stabili anumite mijloace de soluţionare a conflictelor, de preîntâmpinare a declanşării unor litigii care se pot soluţiona prin proceduri interne;
- reguli concrete privind disciplina muncii în unitate;
- abaterile disciplinare şi sancţiunile aplicabile;
- reguli referitoare la procedura disciplinară – angajatorul nu poate să se abată de la condiţiile procedurale stabilite prin acte normative;
- modalităţi de aplicare a altor dispoziţii legale sau contractuale specifice.

Angajatorul are obligaţia de a aduce la cunoştinţa salariaţilor conţinutul regulamentului intern, acesta producând efecte faţă de salariaţi din momentul încunoştiinţării lor. Modul concret de aducere la cunoştinţă a acestuia se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, sau prin conţinutul regulamentului intern.

De asemenea, regulamentul se afişează la sediul angajatorului. Nerespectarea oricăreia dintre prevederile regulamentului intern atrage răspunderea disciplinară a salariatului.

În situaţia în care intervine o modificare a regulamentului intern, aceasta este supusă procedurii de informare a salariaţilor.

Ca orice act, regulamentul intern poate fi contestat în măsura în care salariatul constată încălcarea vreunui drept. Controlul legalităţii cade în sarcina instanţelor judecătoreşti care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii allexandraciobanu allexandraciobanu Imi puteti spune care este diferenta dintre ANGAJAT si SALARIAT? Si ce reprezinta caracterul solemn si numit? Reprezinta aceste caractere o asemanare dintre ... (vezi toată discuția)
Regulament intern coryvas coryvas Care ar fi procedura de intocmire a unui Regulament intern? Prevede doar obligatii si atributii angajat? Multumesc. (vezi toată discuția)
Regulament intern 2011- intocmire nicoletacristina nicoletacristina Buna ziua. Sunt asistent manager la o firma si trebuie sa intocmesc regulamentul intern al firmei. Problema mea este ca nu am mai facut acest lucru pana acum. ... (vezi toată discuția)