avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cerere de recalculare a pensiei in baza Deciziei nr. ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cerere de recalculare a pensiei in baza Deciziei nr. 18/2015 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Buna ziua,
M-am adresat casei de pensii sc.6 cu o cerere de recalculare a pensiei in baza Deciziei nr.18 in dosarul nr.7/2015 a Inaltri Curti de Casatie si Justitie care admite recursul in interesul legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice art.3 alin.(1)p si art.19 alin(1) formulat de Avocatul Poporului si decide : ca persoanele care au facut scoala de ucenici sa fie considerata -stagiu de cotizare si vechime in munca-publicata in Monitorul Oficial nr.801 din 28-octombrie-2015(am anexat cererii actele doveditoare-Diploma de absolvire,Certificatul de Muncitor Calificat,Copia Deciziei nr.18 in dosarul 7/2015.
Casa de pensii refuzand sa-mi primeasca dosarul.
Va rog sa-mi spune-ti ce pot sa fac in continuare?
Va multumesc,dorind-va toate cele bune.
Cu mult respect
artimon botan
Ultima modificare: Duminică, 6 Decembrie 2015
artimon, utilizator
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 23:45, 30 Octombrie 2016
Ati fost platit pe perioada uceniciei? Deoarece , conform Deciziei ICCJ , perioada în care o persoană a fost ucenic cu plată şi a urmat cursurile unei şcoli profesionale:

1. anterior datei de 1 ianuarie 1949 va fi considerată stagiu de cotizare dacă ucenicii au primit salariu ori au cotizat la fostele case de asigurări sociale;

2. între 1 ianuarie 1949 şi 1 ianuarie 1954 va fi considerată vechime în muncă, indiferent dacă în privinţa ucenicilor a existat obligaţia virării contribuţiilor la fostele case de asigurări sociale, dar va reprezenta stagiu de cotizare numai în măsura în care s-a cotizat la fostele case de asigurări sociale;

3. după 1 ianuarie 1954 şi până la 1 aprilie 2001 va fi considerată stagiu de cotizare şi vechime în muncă perioada practicii în producţie.

Impotriva refuzului Casei Teritoriale de Pensii de a va primi dosarul puteti:
- sesiza CNNP - Casa Națională de Pensii Publice
Adresa petitii.sesizari@cnpas.org
sau

[ link extern ]

- promova o actiune in instanta.
Ultima modificare: Duminică, 6 Decembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
In motivarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie se precizeaza ca ucenicii au facut practica in unitatile de productie incepand cu anul II de scoala-iar inteprinderea(uzina) unde se facea practica platea scolii munca prestata de ucenici( era o zi scoala -o zi munca in uzina).
Despre ce perioada este vorba?
Perioada scoarizarii a fost 1960-1963
In acest caz, va fi aplicabila prevederea : după 1 ianuarie 1954 şi până la 1 aprilie 2001 va fi considerată stagiu de cotizare şi vechime în muncă perioada practicii în producţie.

Decizia este obligatorie numai pentru instantele de judecata , nu si pentru Casa de Pensii.

Alte discuții în legătură

Scoala profesionala ca stagiu de cotizare me_magiciano me_magiciano Daca o persoana a facut scoala profesionala cu durata de 2 ani la \"Scoala profesionala de pe langa intreprindere Autobuzul\" din Bucuresti, iar la terminarea ... (vezi toată discuția)
Scoala profesionala este vechime Geany71 Geany71 Buna ziua doresc sa stiu daca scoala profesionala se pune vechime la pensie,mentionez ca am facut scoala in perioada 1969-1971 .Ucenicie la locul de munca. ... (vezi toată discuția)
Scoala profesionala de ucenici mihairusu1949@gmail.com mihairusu1949@gmail.com E valabila scoala profesionala de ucenici don 1964-1967 se pune la vechime la pensie? (vezi toată discuția)