avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul la mostenire

Buna ziua !
Numele meu este Lili Cristescu si am trait in concubinaj 24 de ani cu un domn, cu care am o fiica majora.Am locuit intr-un apartament care era proprietatea personala a "sotului "decedat , dobandit inainte de revolutie si a sotiei acestuia , care a renuntat printr-o declaratie la dreptul ei de proprietate, cerandui-se asta, pentru a putea parasi Romania si a se stabili in alta tara impreuna cu fiica celor doi.Acum concubimnul meu a decedat iar fosta sotie doreste 1/2 din acest apartament, pana la aceasta data fiind si pe numele ei, fara a se face demersul necesar indepartarii ei de la mostenire.Va rog sa-mi spuneti daca pe langa fiica mea si cea a fostului concubin, are dreptul sa se prezinte la deschiderea succesiunii si fosta sotie( erau divortati ) si daca nu, cum fac rost de acea declaratie de renuntare la propprietate.Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: lili cristescu , utilizator 13:51, 7 Decembrie 2015
Buna ziua,
Legea romana nu recunoaste relatia de concubinaj.
In urma decesului domnului respectiv, au vocatie succesorala numai copii acestuia.

Fosta sotie, solicita dreptul de proprietate, ce il are in urma dobandirii apartamentului ca bun comun dobandit in timpul casatoriei in cote egale cu fostul sot.
Aceasta nu poate solicita dreptul de 1/2 in baza unei mosteniri si nici nu se poate prezenta la mostenire. Nu are vocatie succesorala. Prin urmare nu aveti ce demersuri sa faceti pentru a fi inlaturata de la mostenire.

Era bine daca "sotul" dvs. ar fi facut, in timpul vietii, un proces de partaj bunuri comune cu fosta sotie.

Problema cu declaratia ei de renuntare la dreptul de proprietate, data inainte de 1990 , pentru a putea pleca in strainatate, este discutabila.
Buna ziua.
daca cei doi erau divortati, fosta sotie nu are vocatie succesorala la succesiunea concubinului dvs.
doar cei doi copii il vor mosteni pe defunct.
Va multumesc si va doresc sarbatori fericite !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort alexandra88 alexandra88 traiesc cu cineva in concubinaj de 10 ani,vreau sa stiu dc legal am dreptul la bunuri dupa moartea lui? (vezi toată discuția)
Uzufruct msavu msavu mama mea a stat in concubinaj cu un barbat .el i-a vandut ei apartamentul sau printr-un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager .Dupa 10 ani mama a ... (vezi toată discuția)
Succesiune ella67 ella67 Fosta mea soacra a decedat recent. A avut doi baieti: fostul meu sot (decedat anul trecut) si cumnatul meu. Am un copil de 16 ani cu fostul meu sot (noi am ... (vezi toată discuția)