avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct

mama mea a stat in concubinaj cu un barbat .el i-a vandut ei apartamentul sau printr-un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager .Dupa 10 ani mama a decedat .Nu am facut succesiunea .El nu are copii.Contractul mai este valabil?
El il mai poate schimba,sau eu si fratele meu suntem mostenitori dupa moartea lui?
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 19:02, 17 Februarie 2010
dezbateti succesiunea dupa mama dvs .
dvs. si fratele aveti vocatie succesorala in acest caz . insa domnul in cauza are dreptul de a locui pana la deces in acel imobil, in baza clauzei de uzufruct viager ce si-a rezervat-o .
astfel, urmare a dezbaterii succesiunii descendentii vor deveni coproprietari ai acelui imobil, si vor trebui sa respecte dreptul de uzufruct al concubinului mamei lor.
buna ziua!
dezbateti succesiunea de pe urma mamei dvs, in masa succecsorala a acesteia va intra dreptul de nuda proprietate asupra acestui imobil.
dezbateti succesiunea in termen de 2 ani de la data decesului acesteia pentru a nu plati impozit catre stat in cuantum de 1% din valoarea masei succesorale.
va trebui sa respectati uzufructul viager al concubinului.
Dreptul de uzufruct viager pe care il are fostul concubin al mamei decedate se preia de catre succesorii legali, testamentari etc. ai acesteia.
Cu alte cuvinte succesorii sunt tinuti a respecta acest drept pana la decesul respectivului concubin.
Uzufructul se radiaza de drept si de fapt prin moartea indreptatitului!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiuni pentru casa Monica21 Monica21 Parintii tatalui meu au divortat si casa in care locuiau s-a partajat in 2 adrese diferite, un fel de duplex..fie casa 1 si casa 2..Casa 1 a ramas pe numele ... (vezi toată discuția)
Succesiuni, mosteniri si concubinaj:} Aleximo Aleximo deci...este vorba de doua case,..una dintre ele ii apartinea bunicului meu..care a decedat de 2 ani si care traia in concubiaj cu o femeie in ultimii 18 ani in ... (vezi toată discuția)
Ultima pensie mihaelasoltinschi mihaelasoltinschi As dori sa ma lamureasca si pe mine cineva in legatura cu ridicarea ultimei pensii. Eu, nepoata am ingrijit-o pe matusa mea, cu contract de intretinere cu ... (vezi toată discuția)