avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ESTE NORMAL??
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ESTE NORMAL??

Preciyey ca nu am cunostinte juridice.
Este normal ca cu ocayia luarii unei declaratii la organul de politie ,ofiterul sa refuze aparatorului meu eles cererea acestuia de a se face completari in declaratia mea cu motivarea ca -avocatul poate face cereri de probe si depuneri de memori-?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:04, 7 August 2009
Cod procedura penala

Drepturile aparatorului

Art. 172. - In cursul urmaririi penale, aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala si poate formula cereri si depune memorii. Lipsa aparatorului nu impiedica efectuarea actului de urmarire penala, daca exista dovada ca aparatorul a fost incunostintat de data si ora efectuarii actului.*)

Cand asistenta juridica este obligatorie, organul de urmarire penala va asigura prezenta aparatorului la ascultarea inculpatului.

In cazul in care aparatorul invinuitului sau inculpatului este prezent la efectuarea unui act de urmarire penala, se face mentiune despre aceasta, iar actul este semnat si de aparator.

Inculpatul arestat are dreptul sa ia contact cu aparatorul. In mod exceptional, cand interesul urmaririi cere, procurorul, din oficiu sau la propunerea organului de cercetare penala, poate dispune, prin ordonanta motivata, interzicerea luarii de contact a inculpatului arestat cu aparatorul, o singura data, pe o durata de cel mult 5 zile.

Luarea de contact cu aparatorul nu poate fi interzisa la prelungirea duratei arestarii de catre instanta de judecata, iar la prezentarea materialului de urmarire penala aceasta este obligatorie.

**)Aparatorul are dreptul de a se plange, potrivit art. 275, daca cererile sale nu au fost acceptate; in situatiile prevazute in alin. 2, 4 si 5, procurorul este obligat sa rezolve plangerea in cel mult 48 de ore.*)

In cursul judecatii, aparatorul are dreptul sa asiste pe inculpat, sa exercite drepturile procesuale ale acestuia, iar in cazul cand inculpatul este arestat, sa ia contact cu acesta.
Vi s-a incalcat dreptul la aparare. Este vorba de un act efectuat cu nerespectarea procedurilor legale si prin urmare este lovit de nulitate, neproducand efecte juridice. Cred ca se poate merge si pe art. 197 C.p.p.
Pana la instanta de judecata,este cale lunga.Nimeni nu va opreste atat pe dvs.cat si pe avocat sa depuneti alte precizari scrise.Daca avocatul considera ca vi s-a incalcat dreptul la aparare,trebuia sa informeze procurorul de caz despre acest aspect,nu sa va lase pe dvs.sa faceti demersuri.Acum ,depinde...Avocat din oficiu sau ales???
Canon01 a scris:

Preciyey ca nu am cunostinte juridice.
Este normal ca cu ocayia luarii unei declaratii la organul de politie ,ofiterul sa refuze aparatorului meu eles cererea acestuia de a se face completari in declaratia mea cu motivarea ca -avocatul poate face cereri de probe si depuneri de memori-?

Depinde in ce calitate vi se solicita declaratia...:)
In ce calitate vi s-a luat declaratie...
Aparatorul ales nu poate completa declaratia in locul dumneavoastra - ci doar dumneavoastra o puteti completa fiind asistat de catre aparatorul ales.
Pentru a fi reaudiat se face cerere de reaudiere la prim procuror in care se specifica si motivele de ce doriti sa fiti reaudiat , prim procurorul aproba sau nu cererea dupa care la politie cu cererea aprobata si veti fi reaudiat. facand completari la prima declaratie sau dand o noua declaratie si nementinand cele spuse in declaratia anterioara.
Reactia organului de urmarire penala nu poate atrage prevederile art.197 cod.procedura penala .
Art. 197 c.proc.pen. vizeaza prod. unei vatamari printr-un act, deci nu poate fi incident in speta de fata.
Ultima modificare: Joi, 6 August 2009
Cabinet de Avocat Todorese Doina, Avocat

Alte discuții în legătură

Nelamuriri cristiursa cristiursa 1daca nu e inceputa urmarirea penala organele de urmarire sunt obligata sa aduca la cunostinta unei persoane dreptul de a avea aparator spre ex. luarea unei ... (vezi toată discuția)
Obligatii organ de c.p. cristiursa cristiursa organul de cercetare penala este obligat sa aduca la cunostinta avocatului invinuitului data efectuarii unui act de cercetare penala spre ex audiere martor sau ... (vezi toată discuția)
Audierea martorilor in faza de urmarire penala alexandra.a1404 alexandra.a1404 As dori sa stiu daca audierea martorilor in faza de urmarire penala este obligatorie a se face in prezenta inculpatului sau a reprezentantului acestuia, atita ... (vezi toată discuția)