Buna ziua.
O cunostiinta , femeie 24 de ani, are un baietel in varsta de 3 ani cu un barbat cu care nu este casatorita si cu care nici nu locuieste. Acesta, a recunoscut baietelul si ii plateste 100 de euro pe luna, pensie alimentara, nefiind prin hot. judecatoreasca, ci doar proprie initiativa. Dupa 1 an si jumatate , cunostiinta mea,ramane din nou insarcinata cu acelas barbat, naste un baietel, dar barbatul nu mai doreste sa il recunoasca si pe acesta, necontribuind cu nimic la cresterea acestuia.
mentionez ca primul baiat are 3 ani si jumatate si al doilea 1 ani si jumatate si sunt in ingrijirea mamei.
Intrebare:
in cazul in care barbatul nu vrea sa recunoasca al doilea copil, poate fi obligat sa faca testul ADN al paternitatii si sa fie obligat dupa aceea sa plateasca pensie alimenatara pentru acesta prin hotarare judecatoreasca?
Deasemenea, acelas barbat care traieste in Franta si isi desfasoara activitati acolo, isi exprima dorinta sa isi ia baiatul ( pe cel recunoscut de el ) in Franta , iar mama nu stie ce sa faca deoarece daca nu i-l da, acesta va refuza sa ii mai plateasca pensia alimentara. Poate aceasta mama sa dea drumul baiatului in Franta cu tatal lui pe un timp limitat de o luna? În acest caz acesta este obligat sa aduca inapoi copilul?
Intrebarea finala:
Daca acest barbat este obligat sa faca testul paternitatii, poate fi obligat sa plateasca pensie alimentara la amandoi copiii , acest lucru sa fie legal si nu optional?
Vă multumesc frumos
Daniela Rusu
8.XII.2015
Sunt 2 situatii distincte. O actiune de stabilire a paternitatii si d eobligare la plata pensiei pt cel de al doilea copil.
Pt celalalt fie depune actiune de stabilire a pensiei (asta ca sa nu mai stea cu frica ca daca nu ii da minorul nu mai primeste pensie) plus stabilire a locuintei la mama (ca sa nu aiba surpriza ca in lipsa unei hotarari tatal sa ia copilul in strainatate si sa nu il mai aduca), fie tatal - daca este interesat - sa formuleze actiune de stabilire a unui program de vizitare.
Pensia de întreținere stabilită de instanța de judecată poate fi obținută și dacă debitorul obligației se află în străinătate și obține venituri acolo. O hotărâre privind obligaţiile de întreţinere pronunţată într-o țară UE este recunoscută într-o altă țară UE, fără a fi necesar să se recurgă la o procedură specifică.
Ar trebui ca, înainte să vă gândiți să- permiteți să călătorească cu copilul în străinătate, să fie stabilită locuința minorului la dvs și un program de vizitare.
Eu zic sa negociati cu tatal, poate intelege ca nu are rost sa dati sute de lei pe un test si ca, in Romania sau in Paulia, copiii trebuie intretinuti. Eu cred ca gasiti un avocat sa stie sa-i explice ca nu are rost sa se judece inutil, ca tot acolo ajunge. Expertiza ADN tot atat costa la INM si prin instanta si in afara ei.
Cat despre trimis o luna la tata, ok, dar cat au interactionat pana acum, care e relatia lor, nu stiu, trebuie discutat. Si asta tot dupa negociere, acord incheiat, sa priceapa domnul ca in caz de refuz de returnare pana la o anumita data se va considera rapire internationala de minor.
Pe de alta parte, daca se ajunge musai la proces, eu va recomand sa faceti 2 in 1. Concret, sunt copiii aceluiasi tata, cereti stabilire paternitate pentru unul si pensie pentru ambii. E mai usor, cheltuiala mai mica (taxa timbru, avocat) etc.
Test paternitate
Magda 2018
Buna ziua!Am un copilas de un an si ju.matate.Tatal vopilului vrea test ADN si imi cere sa l chem in instanta pt paternitate.Toate acele costuri(cheltuieli de ... (vezi toată discuția)