avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces de paternitate nefinalizat cu completarea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces de paternitate nefinalizat cu completarea certificatului de naștere în dreptul tatălui. Ce pot face în prezent pentru a beneficia de ceea ce mi se cuvine în calitate de copil biologic al său?

Buna ziua,

As dori sa va prezint o situatie si sa adresez o intrebare, la care sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns.

Am varsta de 30 de ani. Povestea mea este urmatoarea:
Tatal meu biologic (casatorit cu o alta femeie in perioada conceperii mele), a refuzat sa ma recunoasca la nastere ca fiind copilul sau. Mama l-a dat in judecata, iar in urma testului de paternitate, s-a dovedit ca era tatal meu biologic si a fost asadar, obligat sa plateasca pensie alimentara. Ulterior, conform variantei pe care o stiu eu - si ptr. care nu am o confirmare - mama a refuzat plata pensiei la care fusese obligat prin lege. Astfel, numele tatalui biologic nu a fost trecut nici in certificatul meu de nastere, unde, pana la varsta (mea) de 7-8 ani, nu a figurat niciun nume.
Ulterior procesului, la interval de cativa ani, mama s-a casatorit cu un barbat care - din nou, conform variantei pe care o stiu eu - m-a recunoscut la Starea Civila ca fiind copilul lui (cand eu aveam 7-8 ani). Astfel, de atunci, numele lui figureaza in certificatul meu de nastere, eu purtandu-i numele.

In urma cu 5 ani, inainte de decesul mamei, am aflat adevarul, impreuna cu numele tatalui biologic si coordonatele prezentate mai sus.

Intrebarea mea este: date fiind cele de mai sus, in ce masura imi pot cere drepturile de la tatal biologic, a carui paternitate a fost deja demonstrata legal, in urma testului de paternitate, din cadrul procesului de la vremea respectiva?
Ce pot face, in prezent, ptr. a beneficia de ceea ce mi se cuvine in calitate de copil biologic al sau?
Ce greutate are rezultatul procesului castigat de mama mea la vremea respectiva? Pot ataca cumva faptul ca nu mi-a fost platita pensia alimentara?

Va multumesc anticipat,
Daria
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 14:49, 28 Septembrie 2018
Daca exista un verdict... cat de solid e verdictul... (acum 30 de ani nu cred ca se faceau teste ADN)...
Pe baza unui test ADN impus s-a decis paternitatea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista o hotarare judecatoreasca prin care a fost stabilita paternitatea ?

Daca exista, atunci dumneavoastra avet aceleasi drepturi ca si ceilalti descendenti, copiii nascuti intr-o casatoriei.

Aveti dreptul de a accepta succesiunea dupa tatal dumneavoastra, in termen de 1 an de la deces, altminteri, sunteti straina de succesiune prin neacceptare.


Dreptul la pensia de intretinere s-a prescris.

Aveati posiblitatea de a primi pensia de intretinere pana la varsta de 26 de ani, daca studiati si nu obtineati venituri, dintr-o activitate lucrativa.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
mama a refuzat plata pensiei la care fusese obligat prin lege. Astfel, numele tatalui biologic nu a fost trecut nici in certificatul meu de nastere, unde, pana la varsta (mea) de 7-8 ani, nu a figurat niciun nume.

e ceva ce nu stiti bine.. faptul ca a refuzat pensia, nu are legatura cu paternitatea.. daca a existat o hotararare prin care s-a stabilit paternitatea, aceata se transmitea si la starea civila si nu mai avea cum sa va recunoasca un alt barbat.
eu cred ca acel proces nu a avut finalitate.
ce aveti dvs de facut e sa tagaduiti recunoasterea ce nu corespunde adevarului si sa cereti stabilirea paternitatii fata de biologic.. cam mult efort pt nimic. daca ati reusi in actiunea dvs , l-ati mosteni pe biologic daca ar lasa ceva in urma lui.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine facea teste ADN in 1988 in RSR? Securitatea, iar Militia eventual pentru ucigasii in serie. Era penurie, cine sa risipeasca banii pe aparate scumpe si substante scumpe?

Restul: trei lulele, trei surcele, grupa sanguina si Rh-ul. Care pot cel mult sa respinga ipoteza paternitatii si nicidecum sa o confirme drept certa (simplific un pic).

Deci nu cred ca v-a testat nimeni ADN-ul pentru un proces de paternitate.
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
tgeorgescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)
Cum pot trece copilul pe numele meu?- contestare recunoastere Ada-Dana Ada-Dana Buna ziua, O cunostinta de a mea are un copil de 5 ani, la momentul nasterii aceasta nu era casatorita iar tatal bilogic era plecat si nu a dorit sa il ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume! romeoiasi romeoiasi Doresc sa chem parintii in instanta, care sunt despartiti sa i-au numele lor... Actualmente folosesc un nume care nu este al meu... este a fostului sot al ... (vezi toată discuția)