avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare act de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare act de donatie

Sotul meu a primit in 1992 un apartament prin donatie de la parintii lui. Anul acesta a vrut sa-l vanda prin programul prima casa dar banca a refuzat sa primeasca contractul de donatie. Mentionez ca sotul meu mai are doi frati care urmeaza sa imparta casa in care locuiesc socrii mei intre ei iar sotul meu urmeaza sa ramana cu apartamentul. Problema este ca banca nu accepta contractul de donatie. Cumnatii mei sunt dispusi sa faca acte la notar prin care sa se specifice ca nu au nici o pretentie in ce priveste apartamentul. Ni s-a spus insa ca este nula o astfel de actiune atata timp cat parintii sotului traiesc. Ne-am ganditi la actiunea de anulare a donatiei dar nu stim daca este posibil, astfel incat parintii sotului sa poata vinde in locul nostru locuinta. Ce ne sfatuiti sa facem?
Cel mai recent răspuns: statenico , utilizator 19:31, 9 Septembrie 2009
Contractul se revoca pentru neexecutarea sarcinii stabilite prin contract, in cazul survenirii unui copil Donatorului dupa incheierea contractului de donatie sau in caz de ingratitudine din partea Donatarului fata de Donator.:)

nu suntem in nici un din situatiile pe care le prezentati. fratii sotului meu s-au nascut inainte de semnarea actului de donatie. ne intelegem foarte bine cu socrii si cu fratii sotului. nu sunt alte clauze trecute in contract. scrie la un moment dat ca donatia este facuta cu scutire de raport. nu prea inteleg cum sta treaba. alta solutie nu exista?
Acest act de donatie este trecut in cartea funciara? adica sunteti intabulat ca actual proprietar?

da. sotul meu este trecut ca proprietar in cartea funciara dar banca refuza sa primeasca contractul de donatie precizand ca nu isi asuma riscu, motivand ca dupa moartea socrilor fratii ar putea sa conteste donatia
Banca săvîrşeşte, dacă nu un abuz, cel puţin o gravă eroare, datorată lipsei de competenţă a juristului sau a firmei de avocatură care îi asigură asistenţa juridică.

Eventuala reducţiune a donaţiei după decesul donatorilor operează în natură doar dacă imobilul donat se află în proprietatea donatarului. Altfel, operează reducţiunea prin echivalent (în bani, prin luare mai puţin etc).

Eu înţeleg ca banca să se protejeze, dar în limitele raţionale, întemeiate pe lege şi nu pe interpretările aberante ale unor necunoscători.

Alte discuții în legătură

Cedarea unui apartament obtinut prin mostenire unuia din copii Ojovan Gabriela Ojovan Gabriela Buna ziua! As dori sa ma ajutati in clarificarea unei probleme. Socrul meu a obtinut in urma succesiunii (la moartea parintilor sai) un apartament. El ... (vezi toată discuția)
Donatie cu clauza de intretinere sau contract de intretinere frantzmusa frantzmusa Sunt casatorita, nu am copii si am 2 frati. Parintii doresc sa imi lase mie apartamentul in care ei locuiesc, fara ca ceilalti doi frati ai mei si nici sotul ... (vezi toată discuția)
Donatie intre parinti si proaspat casatoriti imih imih Buna seara, Parintii prietenei mele au un apartament, prietena mai are un frate. S-a hotarat ca dupa casatoria noastra, sa ne dea noua apartamentul Stiu ... (vezi toată discuția)