avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie cu clauza de intretinere sau contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie cu clauza de intretinere sau contract de intretinere

Sunt casatorita, nu am copii si am 2 frati. Parintii doresc sa imi lase mie apartamentul in care ei locuiesc, fara ca ceilalti doi frati ai mei si nici sotul meu sa beneficeze de acest apartament, dupa moartea lor.Mentionez ca eu sunt singura care participa la intretinerea parintilor, medicamente, mancare, bani, etc.. Care este formula cea mai convenabila pentru mine.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 21:36, 9 Mai 2024
...donatie cu scutire de raport cu sarcina intretinerii recomand...
Contract de vanzare cumparare cu clauza de drept de abitatie pe toata durata vietii parintilor
Donatia, chiar cu scutire de raport, nu va scuteste de reductiune. Va trebui deci sa dati inapoi ceea ce incalca rezerva succesorala a fratilor. Contractul de vanzare-cumparare cu rezerva dreptului de abitatie este o solutie si mai proasta. Sotul primeste o jumatate de apartament, iar jumatatea dumneavoastra- poate fi reductionata la carerea celorlalti frati daca le incalca rezerva succesorala- ptr ca legea prezuma acel act ca fiind donatie deghizata.

Faceti un contract de vanzare-cumparare in care se face precizarea ca pretul se plateste din bani ce reprezinta bun propriu al dumneavoastra- iar sotul declara ca recunoaste asta.
...2 juristi si trei pareri...
Donatie cu scutire de raport, clauza privind dreptul de habitatie viagera si clauza de intretinere. Scutirea de raport se face tocmai cu scopul de a nu se mai proceda la reductiunea liberalitatilor excesive.
Vanzarea - cumpararea nu este recomandata, intrucat imobilul devine bun comun al sotilor, taxele notariale sunt mult mai mari fata de donatia intre rude de gradul I, iar fratii pot deschide mai tarziu o actiune in simulatie (donatie deghizata).

Alte discuții în legătură

Mostenirea unei proprietati gheorghebosneag gheorghebosneag Buna ziua.Sunt nou pe acest forum si as avea si eu o intrebare la care v-as ruga sa-mi raspundeti ,daca se poate.Un act de vanzare-cumparare intre mama si ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu unul dintre copii mari2015 mari2015 Am nelamurirea ca , am incheiat cu parintii un contract de vanzare-cumparare si acum citind mai atent, am vazut ca este stipulat pe langa multe altele sii art ... (vezi toată discuția)