avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Procedura prealabila
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Procedura prealabila

Buna ziua,
Ce inseamna : " Cauza se află în etapa procedurii prealabile primului termen de judecată. " si cat poate dura pana la inceperea efectiva a judecarii cauzei ?
Cel mai recent răspuns: GheorgheFloroiu , utilizator 08:37, 9 Decembrie 2015
Este vorba de o verificare prealabilă a cererii de chemare în judecată. În principiu se verifică dacă cererea este de competenţa instanţei sesizate şi dacă îndeplineşte condiţiile de formă, de fond şi dacă au fost plătite eventualele taxe de timbru.

Art. 200. - (1) Completul căruia i s-a repartizat aleatoriu cauza verifică, de îndată, dacă cererea de chemare în judecată este de competenţa sa şi dacă aceasta îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 194-197.
(2) În cazul în care cauza nu este de competenţa sa, completul căruia i-a fost repartizată cererea dispune, prin încheiere dată fără citarea părţilor, trimiterea dosarului completului specializat competent sau, după caz, secţiei specializate competente din cadrul instanţei sesizate. Dispoziţiile privitoare la necompetenţă şi conflictele de competenţă se aplică prin asemănare.
(3) Când cererea nu îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 194-197, reclamantului i se vor comunica în scris lipsurile, cu menţiunea că, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării, trebuie să facă completările sau modificările dispuse, sub sancţiunea anulării cererii. Se exceptează de la această sancţiune obligaţia de a se desemna un reprezentant comun, caz în care sunt aplicabile dispoziţiile art. 202 alin. (3).
(4) Dacă obligaţiile privind completarea sau modificarea cererii nu sunt îndeplinite în termenul prevăzut la alin. (3), prin încheiere, dată în camera de consiliu, se dispune anularea cererii.
(5) Împotriva încheierii de anulare, reclamantul va putea face numai cerere de reexaminare, solicitând motivat să se revină asupra măsurii anulării.
(6) Cererea de reexaminare se face în termen de 15 zile de la data comunicării încheierii.
(7) Cererea se soluţionează prin încheiere definitivă dată în camera de consiliu, cu citarea reclamantului, de către un alt complet al instanţei respective, desemnat prin repartizare aleatorie, care va putea reveni asupra măsurii anulării dacă aceasta a fost dispusă eronat sau dacă neregularităţile au fost înlăturate în termenul acordat potrivit alin. (3).
(8) În caz de admitere, cauza se retrimite completului iniţial învestit.

În ceea ce priveşte începerea efectivă a judecăţii, adică fixarea primului termen de judecată, aceasta se face în conformitate cu dipoziţiile art. 201 din Noul Cod de procedură civilă, adică în momentul în care se constată că sunt îndeplinite toate condiţiile prevăzute de lege, se va dispune comunicarea către pârât (persoana care este dată în judecată) a cererii de chemare în judecată, punându-i-se în vedere că are la dispoziţie 25 de zile de la comunicarea cererii pentru a depune întâmpinare. După formularea întâmpinării, aceasta este comunicată reclamantului, care are la dispoziţie 10 zile pentru formularea unui răspuns la întâmpinare, iar după ce se primeşte răspunsul de către instanţă, prin rezoluţie, judecătorul va fixa primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluţiei.

Art. 201. - (1) Judecătorul, de îndată ce constată că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru cererea de chemare în judecată, dispune, prin rezoluţie, comunicarea acesteia către pârât, punându-i-se în vedere că are obligaţia de a depune întâmpinare, sub sancţiunea prevăzută de lege, care va fi indicată expres, în termen de 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare în judecată, în condiţiile art. 165.
(2) Întâmpinarea se comunică de îndată reclamantului, care este obligat să depună răspuns la întâmpinare în termen de 10 zile de la comunicare. Pârâtul va lua cunoştinţă de răspunsul la întâmpinare de la dosarul cauzei.
(3) În termen de 3 zile de la data depunerii răspunsului la întâmpinare, judecătorul fixează prin rezoluţie primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluţiei, dispunând citarea părţilor.
(4) În cazul în care pârâtul nu a depus întâmpinare în termenul prevăzut la alin. (1) sau, după caz, reclamantul nu a comunicat răspuns la întâmpinare în termenul prevăzut la alin. (2), la data expirării termenului corespunzător, judecătorul fixează prin rezoluţie primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluţiei, dispunând citarea părţilor.
(5) În procesele urgente, termenele prevăzute la alin. (1)-(4) pot fi reduse de judecător în funcţie de circumstanţele cauzei.
(6) În cazul în care pârâtul domiciliază în străinătate, judecătorul va fixa un termen mai îndelungat, rezonabil, în raport cu împrejurările cauzei. Citarea se va face cu respectarea dispoziţiilor art. 156.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2015
GheorgheFloroiu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt etapele procedurale ale unui partaj? ContSters284802 ContSters284802 Buna seara. As dori, daca se poate, sa ma lamureasca si pe mine cineva de etapele procedurale ale unui partaj, adica in momentul depunerii cererii de chemare ... (vezi toată discuția)
Care este termenul in care se raspunde la intampinare? ramos57 ramos57 Buna ziua, Care este termenul legal de a raspunde la intampinare si care este baza legala. Cu stima, (vezi toată discuția)
Traseu documente cerebel33 cerebel33 Buna ziua, dupa depunerea intampinarii (dosar civil),care este traseul acesteia? -se studiaza de comitetul de judecata si apoi este trimisa partii ... (vezi toată discuția)