avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Termen de prescriptie fapta penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Termen de prescriptie fapta penala

Buna dimineata,
Am sio eu o intrebare la care asi dori un raspuns deoarece cpp m-a lamurit doar pe jumatate:
1). - de cand pana cand se calculeaza termenul de prescriptie al unei infractiuni (ex. abuz in serviciu)?
- din ziua savarsirii faptei pana in ziua depunerii plangerii, sau din ziua savarsirii faptei pana in ziua inceperii urmaririi penale, chiar daca in prealabil a fost depusa o plangere.
2).- dar in situatia in care pentru dovedirea infractiunii de abuz in serviciu a fost nevoie de 2 procese: in primul proces s-a demonstrat ca un functionar a efectuat in mod defectuos un act, iar in cel de-al doilea ca prin aceasta a cauzat o paguba materiala, in consecinta s-a demonstrat savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, de cand incepe sa curga termenul de prescriptie: din momentul savarsirii faptei, sau din momentul in care ea a fost "stabilita" de o instanta judecatoreasca? Daca se poate sa-mi spuneti si baza legala.
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: cdruya , utilizator 13:04, 10 Decembrie 2015
ART. 154 c.p.
Termenele de prescripţie a răspunderii penale
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.
(3) În cazul infracţiunilor progresive, termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârşirii acţiunii sau inacţiunii şi se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.
(4) În cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2015
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Buna seara,
Va multumesc pentru raspuns, dar asa cum am mentionat acest articol din cpp il cunosc si ma lamureste pe jumatate.
Eu v-am pus doua intrebari concrete si va rog daca puteti sa-mi dati doua raspunsuri "concrete "la aceste doua intrebari.
Cu multumiri,
Termenul de prescripție curge întotdeauna de la data săvârșirii faptei penale, indiferent de modul sau durata concretă până la dovedirea acesteia și concretizarea printr-o sentință definitivă a instanței de judecată penală.
Doar că acest termen se consideră întrerupt, iar după întrerupere începe să curgă un nou termen (de la zero) dacă în legătură cu această faptă organul de cercetare penală realizează orice act care se aduce, conform codului de procedură penală, la cunoștiința făptuitorului. Practic, conform exemplului Dvs., cele două acțiuni civile pentru demonstrarea calității defectuoase a actului și subsecvent a existenței unui prejudiciu NU au întrerupt cursul prescripției răspunderii penale - doar actele organului de cercetare penală întrerup cursul acestui termen.
Însă, indiferent de câte ori se întrerupe termenul de prescripție, dacă termenul total, socotit din nou de la data săvârșirii faptei, este dublul termenului de prescripție stabilit de lege, fapta se consideră prescrisă definitiv și făptuitorul nu mai poate fi tras la răspundere penală.
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2015
cdruya, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescrierea faptei penale klaudel klaudel buna as dori sa stiu daca o ramanere definitiva in octombrie 2011 cu pedeapsa de 3 ni cand va beneficia de prescrierea faptei.:D.sau de cand are loc ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre abuz in serviciu si neglijenta in serviciu brandon5 brandon5 Buna seara. Va rog sa-mi spuneti care este diferenta dintre abuz in serviciu si neglijenta in serviciu. De asemenea, dupa ce perioada intervine prescriptia ... (vezi toată discuția)
Prescripție ucidere din culpa IonMF IonMF Cînd se prescrie pedeapsa unui inculpat care la judecarea pe fond a primit 5 ani de închisoare cu executare.S-a facut apel iar acum cauza a fost trimisă ... (vezi toată discuția)