avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lntrebare despre un avertisment la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lntrebare despre un avertisment la locul de munca

Buna ziua.In urma unor amenintari repetate la locul de munca,seful meu mi-a dat azi sa semnez in biroul dansului un Avertisment scris imputandu-mi faptul ca eu am gresit in mai multe randuri in timp ce conduceam.eu fiind conducator transport public.Am refuzat sa semnez acel avertisment iar seful meu mi-a spus ca nu-i nimic il voi primi prin posta.A-ti putea sa-mi spuneti care este procedura inainte de a primi un avertisment ,eu crezand ca seful meu face un abuz un functie.in ce conditii poti primi un avertisment ?Va multumesc anticipat.O seara frumoasa
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:07, 9 Decembrie 2015
avertismentul este sanctiunea disciplinara care nu presupune nicio cercetare prealabila. daca il considerati nejustificat, il puteti contesta.
Art. 252 C.mun.
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este de competenta itm? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Daca ma consider nedreptatit de continutul avertismentului scris este de competenta ITM-ului sa cerceteze mustrarile(nefondate dealtfel)? (vezi toată discuția)
Sanctiune ecbibl ecbibl Daca in urma unui control s-a dispus sanctionarea unui salariat,va rog sa-mi spuneti care este termenul legal in care se poate emite decizia de ... (vezi toată discuția)
Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)