avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este de competenta ITM?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este de competenta ITM?

Daca ma consider nedreptatit de continutul avertismentului scris este de competenta ITM-ului sa cerceteze mustrarile(nefondate dealtfel)?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 14:45, 22 Martie 2009
Competenta verificari apartine instantelor de judecata si nu ITM
In conformitate cu prevederile codului muncii:
Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate hukviorel2005 hukviorel2005 buna ziua, la cate absente nemotivate i se va desface contractul de munca unui angajat? se face cu art 61 a ? in cazul in cat\\re nu i s-a descfacut ... (vezi toată discuția)
Decizie guzmania guzmania Avem un angajat care a avut mai multe abateri in urma carora i s-a facut referat si acum din nou a lipsit nemotivat Daca ma poate ajuta cineva cu un model de ... (vezi toată discuția)