avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... un absolvent de Administratie Publica poate fi ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

un absolvent de Administratie Publica poate fi incadrat consilier juridic?

La o firma in domeniul IT un prieten de-al meu a fost angajat pe post de consilier juridic in conditiile in care el este absolvent de Administratie Publica(probabil ca asa era incadrata organigrama la compartimentul asta). El desfasoara munca de birou, tine evidenta patrimoniului firmei, nu reprezinta firma in instanta neavand cum de asta se ocupa compartimentul juridic. Tipul e ingrijorat in legatura cu siguranta locului de munca avand in vedere ca nu are pregatirea pentru incadrarea aceasta. Nu vi se pare aiurea? Nu e ilegal? A luat-o razna angajatorul? Risca ceva prietenul meu?
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 21:15, 25 Iulie 2009
Pentru a fi angajat pe un anumit post trebuie sa ai competentele necesare pentru a indeplinii functiile si responsabilitatile prevazute de acel post, si de asemenea sa ai acordul angajatorului. In cazul prietenului dvs inteleg ca exista decat acordul angajatorului, deoarece de competente si responsabilitati nu se pune problema.
Specializarea, în urma absolvirii facultătii, ne acorda dreptul de alucra intr-un anumit domeniu, in cazul prietenului dvs specializarea pe care o detine fiind cea de functionar public din administratia publica centrala si locala.
Va rog sfatuiti-l pe prietenul dvs sa consulte fisa postului care ar trebui sa fie anexa la contractul individual de munca si in care sunt mentionate atributiunile si sarcinile care intra in sarcina sa. Un consilier juridic are urmatoarele sarcini si competente:
• „Acorda asistenta, consultanta si reprezentare juridica firmei si angajatilor acesteia.
• Rezolva cereri cu caracter juridic in toate domeniile dreptului.
• Redacteaza proiecte de contracte si negociaza clauzele legale contractuale.
• Redacteaza, avizeaza si contrasemneaza acte juridice, verifica identitatea partilor, consimtamantul, continutul si data actelor incheiate ce privesc firma.
• Verifica legalitatea actelor cu caracter juridic si administrativ primite spre avizare.
• Se preocupa de permanenta actualizare a bazei informationale legislative a firmei.”
La aceste atributii se adauga o gama foarte larga de responasibilitati (privind relatiile interpersonale, in raport cu aparatura pe care o utilizeaza, in raport cu obiectivele postului, in raport cu securitatea si sanatatea muncii, privind metodele / procedurile de lucru).
Cu siguranta, prietenul dvs nu indeplineste niciuna dintre conditiile de valabilitate pentru a putea fi incadrat ca si consilier juridic. Sfatul meu ar fi acela de a incerca sa rezolve problema cat mai repede posibil deoarece cu siguranta este vorba aici de o incadrare juridica gresita din partea angajatorului, iar el nu va avea decat de suferit mai tarziu, atunci cand nu stiu ce inspector de la ITM (pt ca asa se intampla de obicei) va refuza sa-i inscrie aceasta perioada ca vechime in cartea de munca pe motiv ca nu a fost incadrat corect.

Prietenul dvs nu are dreptul sa fie consilier juridic cata vreme nu a urmat cursurile facultatii de drept si nu are o licenta care sa ateste absolvirea acelei facultati.
sa discute acest aspect cu cel care l-a angajat si sa ii schimbe incadrarea...
B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consilier juridic angajat la srl dar fara sa fie admis in ccj Delia Elena  NEDA Delia Elena NEDA Dat fiind ca C.O.R.-ul nu mai contine \"jurist\", ci doar \"consilier juridic\", o persoana care a absolvit dreptul si doreste sa fie angajat la un SRL, poate ... (vezi toată discuția)
Pasi pentru a deveni consilier juridic uksolution uksolution Buna ziua.Am o intrebare in legatura cu profesia de consilier juridic.Tomai am terminat facultatea de drept si as vrea sa stiu care sunt pasii pentru a deveni ... (vezi toată discuția)
Carte de munca AseneMarian AseneMarian Buna dimineata !! :) voi incerca sa fiu destul de clar in cateva cuvinte. sunt proaspat absolvent al facultatii de drept, insa pana acum asta nu a constituit ... (vezi toată discuția)