avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... contributie sanatate aferenta veniturilor din chirii
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

contributie sanatate aferenta veniturilor din chirii

Buna ziua,
Am incheiat un contract de inchiriere cu o ruda pe o suma derizorie ,5lei /luna(din 2004-2009) pt ca respectiva sa isi faca domiciliu in oras.
Anul acesta am primit,pt prima oara, adresa din partea CNAS sa prezint deciziiile de impunere pt veniturile realizate din cedarea folosintei bunurilor.
Am fost salariata pana in 2006 /iulie.
Din 2007 - prezent -pensionara pe caz de boala.
Cei de la CNAS au calculat contributia aferenta veniturilor din cedarea folosirii bunurilor pt 2007 si 2008 la nivelul unui salariu mimim pe economie aferent anului respectiv,invocand legea 95/2006.
Conform legii ,inteleg ca daca sunt pensionar si realizez astfel de venituri ,datorez contributia asupra tuturor acestor venituri (pensie +chirie) nicidecum pensie +salariu minim pe economie.
Am citit paragraful 257 ,art 3,din lege cu modificarile si completarile ulterioare si spune :
""Art. 257. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit;@
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 21 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.@
(21) În situaţia în care o persoană realizează venituri care sunt neimpozabile, contribuţia se calculează asupra veniturilor realizate.@
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (21) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.@ (4) În cazul persoanelor care realizează venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară şi care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contribuţia lunară de 5,5% datorată se calculează asupra sumei reprezentând o treime din salariul de bază minim brut pe ţară.
(5) Contribuţiile prevăzute la alin. (2) şi (4) se plătesc după cum urmează:
a) lunar, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. a), d) şi f);
b) trimestrial, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. b) şi la alin. (4);
c) anual, pentru cele prevăzute la alin. (2) lit. c) şi f).@ ""


Puteti sa ma lamuriti,va rog ?
Si inca o problema : de ce nu mi-au trimit instiintare pana in prezent ?
Mi-au calculat si penalizari de intarziere; au acest drept avand in vedere ca nu m-au instiintat asupra obligatiei de plata?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Aurelian Baciu , Traducator autorizat 20:43, 17 August 2011
Imi place raspunsul dumneavoastra doamna/domnisoara avocat. De astfel de oameni are nevoie tara asta. Oameni care sa emita legi care sa se poata aplica practic nu doar teoretic.

Din pacate in 2004 chiar cei de la finante te invatau ca singurul contract care se putea incheia intre tine si o alta persoana este cel cu o chirie modica iar cei de la evidenta populatiei nu iti eliberau buletinul decat daca faceai dovada ca locuiesti la o ruda de gradul 1 sau aveai un contract cu persoana la care locuiai. Contractul trebuia facut pe minim cinci ani daca voiai mutatie definitiva si nu viza de flotant.

=D>Felicitari pentru raspunsul prompt si practic.=D>
Buna ziua!Sunt intr-o situatie aproape similara, a-si dori sa imi spuneti ca inainte de aparitia legii 95/14.04.2006 care au fost actele normative care obligau persoanele cu venituri din cedarea folosintei bunurilor sa contribuie la fondul de sanatate, deoarece eu am realizat venituri si in anul 2005, nu am avut cunostinta de aceasta obligatie si acum m-am regasit pe o lista la CJAS cu o suma exorbitanta raportata la situatia mea financiara. Doresc sa va mai intreb daca este legal sa se calculeze acele penalitati de intarziere care depasesc cuantumul contributiei, tinand cont de faptul ca din 2005 si pana in 30.06.2010 cand s-a afisat lista datornicilor la sediul CJAS nu am fost somata,instiintata,etc. Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2010
colceriumari-bv, utilizator
Bun gasit! Si eu ma aflu intr-o situatie asemanatoare. Am un contract de inchiriere incheiat cu sora mea de 600 lei pe luna. Pana acum ( de 2 ani), nu am platit nimic pentru sanatate deoarece nu mi-a spus nimeni ca trebuie sa fac asa ceva. Pe de alta parte, sora mea se afla intr-o situatie diferita.Sa ma explic. Ea este plecata de 13 ani in Spania, are rezidenta in acea tara si in prezent are in lucru dosarul pentru obtinerea cetateniei. Ce imi puteti spune, trebuie sa achite suma datorata la sanatate chiar daca ea nu beneficiaza si nici nu va beneficia vreodata de serviciile sistemului romanesc de sanatate? Ce as putea face pentru a nu plati aceste sume. Va multumesc.
Nu imi poate oferi nimeni niciun raspuns?Va multumesc
OANAF 2333/2007 precizeaza ca cei care au 5 contracte in derulare au obligatii de plata.Sper sa nu ma insel.
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2011
bellefille, utilizator

Alte discuții în legătură

Contributie asigurari de sanatate vasile12 vasile12 Un agent de asigurari rca, este obligat la plata cass? (vezi toată discuția)
Impozit sanatate nica_loredana nica_loredana daca un angajat caruia ii se opresc toate impozitele, obtine venituri si din asigurari atunci trebuie sa plateasca si impozitul pentru sanatate? (vezi toată discuția)
Unic asociat, angajat cu 4 ore/zi - trebuie sa platesc cass? sama sama buna , sunt patronul societatii si angajat cu o 4 ore/zi la societatea mea. in cazul in care doresc sa-mi ridic dividende pentru anul 2010, inafara de cei ... (vezi toată discuția)