Buna ziua,
In luna iunie a acestui an am intrat in concediu prenatal pentru care, dupa ce citisem eu, am primit din partea angajatorului o suma cam mica de bani. Cand am cerut adeverinta de salariu si stagiu de cotizare pentru dosarul de indemnizatie crestere copil, in luna octombrie, contabila firmei m-a anuntat ca gresit calculul pentru luna iunie si ca atunci cand va termina cu finalizarea actelor primite de la CAS si CASS imi va vira in cont si suma ramasa. Pana acum nu a virat nimic. Intrebarea mea este cum pot verifica daca a calculat corect indemnizatia pentru acele luni de concediu de maternitate, si cum pot face sa imi parvina suma de bani. Pe adeverinta a trecut sumele calculate de dansa, necorectate, deci ma afecteaza si la cuantumul indemnizatiei de crestere copil. Ce pot face in acest sens?
1. Solicitati contabilei sa refaca de urgenta calculul indemnizatiei pentru conecdiul de maternitate pentru ca va afecteaza la calculul indemnozatiei pentru concediu crestere copil.
2 . Indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza astfel:
Se aduna veniturile brute (din statele de plata) din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu de maternitate (e vorba de veniturile brute pentru care s-a platit cota de contributii de 0,85% pentru concedii si indemnizatii).
Suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate (Izcm).
Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical (sau din luna respectiva) si se obtine indemnizatia (lunara) pentru concediul de maternitate.
Izcm este aceeasi pe toata durata concediului de maternitate.
De aceea indemnizatia lunara este diferita, in functie de numarul de zile lucratoare din luna.
Din indemnizatia lunara se retine numai contributia de asigurari sociale (CAS = 10,5% = pentru pensie).
CAS se calculeaza astfel:
Se inmulteste castigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, pe anul in curs, cu 35%.
Pentru anul 2015 acest castig prognozat este de 2.415 lei
Rezultatul se inmulteste cu 10,5%.
Adica:
2415 x 35% = 845 lei
845 x 10,5% = 89 lei
Deci din indemnizatia lunara pentru concediul de maternitate se retine numai 89 lei.
Acesti 89 lei se retin numai daca esti o luna intreaga in concediu de maternitate.
Daca intr-o luna concediul de maternitate acopera numai o fractiune de luna atunci cei 89 lei se calculeaza proportional cu numarul de zile lucratoare care fac parte din concediul de maternitate.
Se imparte 89 la numarul de zile lucratoare din luna iar rezultatul se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada concediului de maternitate.
Conform art. 42 din Codul fiscal NU se impoziteaza indemnizatiile pentru: concediul de risc maternal, concediul de maternitate, concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului bolnav.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Adica angajatorul calculeaza si plateste indemnizatia si apoi o recupereaza, in totalitate, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).