avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Asigurare de sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Asigurare de sanatate

Buna seara!

As dori sa stiu cum trebuie sa procedez pentru a plati asigurarea de sanatate in vederea obtinerii unei adeverinte S2 de la Casa nationala de asigurari. Imi trebuie aceasta adeverinta pentru a ma putea muta in Suedia iar cei de la serviciul de imigrari suedez imi cer dovada ca sunt asigurata pe un an de zile in fata in Romania. Problema este ca eu din 2007 dupa ce am terminat liceul am plecat in Spania unde locuiesc si muncesc cu contract de munca si in prezent. In viitorul apropiat vreau sa ma mut in Suedia si nu stiu exact ce trebuie sa platesc sau daca trebuie sa platesc si retroactiv asigurarea de sanatate..

Stima
Cel mai recent răspuns: IRIS AG BROKER de ASIGURARE , Consultant asigurari 07:15, 12 Decembrie 2015
Pai dupa cum spuneti, pentru ca in ultima perioada aveti acel contract de munca valabil in Spania, nu aveti de ce sa platiti asigurarea de sanatate in Romania. Spuneti-le celor de la institutia suedeza acest lucru. E chiar absurd sa va ceara asigurarea de sanatate pe Romania cand dumneavoastra aveti domiciliu si munciti in Spania. De acolo sa duceti o dovada de plata a asigurarii de sanatate.
Contributia la asigurarea obligatorie de sanatate a persoanelor, este reglementata de codul fiscal.

Vezi - Art. 296-4: Baza de calcul al contribuţiilor sociale individuale
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, în cazul persoanelor prevăzute la art. 2963 lit. a) şi b), reprezintă câştigul brut realizat din activităţi dependente, în ţară şi în străinătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, care include:

Vezi si - CAPITOLUL III: Contribuţia de asigurări sociale de sănătate privind persoanele care realizează alte venituri, precum şi persoanele care nu realizează venituri Art. 296 -27: Contribuabilii

Art. 296 - 28: Stabilirea contribuţiei
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate prevăzută la art. 296-27 alin. (1) se stabileşte de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuală, pe baza informaţiilor din declaraţia privind venitul realizat sau din declaraţia privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum şi pe baza informaţiilor din evidenţa fiscală, după caz.

Verificari in codul fiscal in care dintre situatiile de contribuabil va inscrieti (tot articolul 296 din CF).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii fiscale pentru un depozit bancar titisorescu titisorescu Buna ziua Va rog frumos sa imi spuneti ce obligatii fiscale am in conditiile in care am doar venituri din dobanzi bancare. Sunt obligat sa depun declaratie ... (vezi toată discuția)
Contributii asigurari de sanatate persoane fizice neangajate EmiliaCrisan EmiliaCrisan Va rog sa-mi spuneti daca o persoana fizica ce nu are calitate de salariat, are doar venituri din cedarea folosintei bunurilor datoreaza fond de sanatate? (vezi toată discuția)
Decizie pentru stabilirea cass 630 dorinsilviuonea dorinsilviuonea daca am indemnizatie de handicap de 234 lei fara alta sursa de venit,de ce mi-a venit hartie de la ANAF sa platesc 468 lei pe 2012? (vezi toată discuția)