avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul SET calorifere - ISTA
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul SET calorifere - ISTA

Buna ziua,
In luna august m-am mutat intr-un apartament cu 3 camere si am schimbat caloriferele. Dupa ce le-am schimbat m-au informat ca va trebui sa facem inventarierea caloriferelor caci ei asa au (au avut in urma cu ceva timp repartitoare, insa au renuntat la ele). Am luat specificatiile tehnice ale caloriferelor de la producator, le-am dus la Asociatie si am asteptat pana in luna octombrie sa vina cineva sa faca aceasta inventariere. Vazand ca nimeni nu vine (cu toate ca intrebam mereu), am mers la furnizorul de energie termica. Au venit si au masurat caloriferele, au luat specificatiile tehnice si au facut calculatia (9.72 mp / set). Cand am dus calculatia la Asociatie mi s-a spus ca nu e bine, ca doresc calculatie de la ISTA. Ma duc la ISTA cu aceleasi documente + calculul primit de la furnizorul de energie si solicit calculare SET. La 2 saptamani (la sfarsitul lunii noimbrie) primesc rezultat: 13.55mp/set.#-o Am solicitat dnei care a facut calculatia de la ISTA explicatii si-mi raspunde: ca diferenta este de la faptul ca nu a fost luat in considerare un calorifer, apoi ca nu stie de unde diferenta si ca a trimis documentele de la mine mai departe pentru a afla niste referinte (asta cand am tot solicitat formula de calcul).
Am marea rugaminte sa ma ajutati sa inteleg care este formula de calcul si de ce diferenta asta uriasa.:((
Mentionez ca apartamentul are SU 45 mp, am 3 calorifere de aluminiu de 10 elementi cu dimensiuni 670/800 si 115W/element si 2 calorifere portprosop, insa diferenta vine de la cele de aluminiu. Calculatia la cele portprosop este identica.
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: piuta21 , utilizator 20:54, 22 Noiembrie 2018
SET = Q / 453, exprimata in m²

unde Q = puterea termica a radiatorului ( producatorul trebuie sa fi introdus aceasta informatie)

Cu ce date avem (cel mai bine sa fie puterea termica calculata de producatorul radiatorului) ar fi (aprox. calcul): 10 elem.x 115W=1150W
SET 1:1150/453=2.54 m²X3=7.62 m² ( ptr. cele trei ). Cele 2 se calculeaza la fel, Q introdus al fabricantului si se aduna cu rezultatul celor 3 cu aceasi dimensiune. ( sa fie introdus Q calculat de fabricant).
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2015
ContSters371153, utilizator
Buna dimineata. Multumesc mult pentru raspuns.
Formula pe care ati prezentat-o este aceeasi pe care au folosit-o cei de la energie termica. Este exact acelasi calcul pentru cele 3 calorifere de aluminiu (in conformitate si cu documentele de la producator calorifere).
Ceea ce nu inteleg: de unde diferenta intre ei si ISTA? Ce formula au cei de la ISTA? N-ar trebui sa fie aceeasi formula?
Multumesc.
Toate corpurile de încălzire fabricate în România, şi multe fabricate în străinătate, au o putere termică stabilită în Wati, într-un laborator de încercări, („celulă termică”), din cadrul INCERC Bucureşti, unul dintre cele 4 laboratoare de referinţă din Europa.
INCERC a elaborat normativul GP 67/2001, Ghid privind determinarea suprafetei echivalente termic a corpurilor de incalzire, aprobat prin Ordin M.T.C.T. nr. 941/2002. Acolo apare SET-ul pentru majoritatea tipurilor si modelelor de calorifere, vreo 50 de pagini de tabel.

Daca sunt modele mai noi, ulterioare normativului, fabricantul trebuie sa fi primit agrement tehnic de la un asemenea laborator de incercari pentru a stabili SET-ul.
Nu orice producator are asemenea laborator de incercari acreditat.

Ista nu a poate stabili set-ul dupa capul ei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Decembrie 2015
darida, utilizator
Buna dimineata,

Am rezolvat cu cei de la ISTA. Au dat - dupa multe lupte pe care le-am castigat numai cu ajutorul raspunsurilor voastre - rezultatul final: identic cu cei de la termoficare. Va multumesc din suflet pentru raspunsuri.
Sarbatori cu bine.
Buna ziua ,as dori sa stiu daca exista o astfel de lege cu privire la calculul elementilor caloriferelor din apartament in lipsa repartitoarelor???

Alte discuții în legătură

Inventariere calorifere apartament hellboy87 hellboy87 Buna ziua, mi-am schimbat caloriferele, erau de fonta cele vechi, suprafață calculata era de 4,5m ptr un apartament de 54 mp. Acum am pus în dormitor și ... (vezi toată discuția)
Calcul factura caldura in functie de putere tevi/calorifere caldura alina_25 alina_25 O cunostiinta plateste factura caldura mai mare ca o persoana de are suprafata mai mare la apartament 40 mp respectiv 60 mp cand a intrebat administrator ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie facturarea caldurii dupa set ? Petrigna Petrigna Bloc racordat la sistemul centralizat de incalzire.Administratia sustine ca a fost obligata sa renunte la plata facturii dupa suprafata locativa si sa treaca ... (vezi toată discuția)