Am semnat un act de promisiune de vanzare-cumparare, in calitate de cumparator, pentru un apartament cu data scadenta de 30 Noiembrie 2015. Problema este ca vanzatorul nu a respectat acest termen si-mi solicita sa semnez un alt act de promisiune cu data scadenta in Februarie. Bineinteles ca inca doresc apartamentul, dar nu am garantia daca semnez un alt termen, ca acesta se va respecta. Acum am doua intrebari:
1.Am dreptul, daca nu este stipulat in contract, la despagubiri ce constau in plata chiriei pe lunile de intarziere. (dreptul bineinteles ca-l am, dar am si sanse?)
2. Vanzatorul mi-a spus ca daca nu semnam promisiunea cu noul termen in maxim 30 de zile imi restituie banii inapoi si despagubirea stipulata in contract (850 lei). Are dreptul sa refuze vanzarea daca eu nu accept sa semnez alta promisiune (stiu ca are dreptul, daca refuz semnarea contractului de vanzare cumparare in 30 de zile de la expirarea promisiunii)
Nu este necesar sa incheiati o noua promisiune bilaterala de vanzare cumparare,puteti incheia act aditional
Ca masura de siguranta,puteti solicita ca la incheierea actului aditional la primisiunea bilaterala de vanzare cumparare sa se consemneze ca in cazul in care promitentii vanzatori,in mod nejustificat nu isi executa obligatia de incheiere a contractului de vanzare cumparare pana la data X,sau nu indeplinesc conditiile impuse pentru incheierea contractului,dv in calitate de promitenti cumparatori aveti dreptul sa solicitati fie executarea silita in natura a obligatiilor principale,fie rezolutionarea promisiunii bilaterale de vanzare cumparare si plata aferenta cu titlu de clauza penala,conform disp art 1538 cod civil
1. Nu stiu ce scrie in promisiunea initiala. Sanse aveti daca aveti si dreptul.
Vanzarea nu implica musai o predare la cheie a imobilului decat daca... asa scrie. Asadar, e discutabila chestiunea chiriei raportat la ce v-ati inteșles, si eu nu cunosc.
2. Intrebati daca are dreptul, apoi spuneti ca stiti ca are. Ce sa va spun? Fiecare parte are dreptul sa rezolutioneze, legal, un contract.
In privinta unei solutii legale la problema dv., depinde de ce scrioe in promisiune, de negocierile cu vanzatorul, de motivele pentru care doreste o noua promisiune, de forma sub care se incheie ea, de existenta sau nu a unei carti funciare a imobilului, de cine plateste costurile aditionalului sau ale noii promisiuni etc. Asa incat, ar trebui sa va vada cineva promisiunea anterior incheiata.