avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Overdraft scadent pentru concediu f plata crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Overdraft scadent pentru concediu f plata crestere copil

Buna ziua, detin un overdraft si un credit Prima Casa la una dintre prestigioasele banci aflate pe piata romaneasca, in luna octombrie am intrat in concediu fara plata pentru cresterea copilului, pana in luna august a anului viitor, cand copilul meu implineste varsta de 2 ani, datorita faptului ca statul nostru de drept pune limite pe tot ceea ce inseamna plati catre contribuabili si obliga mamele cu venituri mari sa isi ia concediu de 1 an cu indemnizatie de maxim 3400 lei, desi la salariul sotiei mele, contributiile catre stat erau mai mari de atat. Plata dobanzii overdraftului si a creditului s-a facut cash in luna aceasta, cum am fi facut si de acum inainte. Pana aici, nimic deosebit, dar, in ultimele zile port niste discutii extrem de interesante cu functionarii bancii, in sensul ca, sunt anuntat de faptul ca overdraftul meu devine scadent, neexistand venit in cont, virat de angajator, iar statutul meu s-a schimbat, nemaifiind angajat, iar plata overdraftului trebuie facuta in maxim 2 luni de la incetarea raporturilor de serviciu, sau voi suporta o dobanda penalizatoare de 35%/an.

Nelamuririle mele:

1. suspendarea raporturilor de serviciu pentru situatia mentionata (concediu fara plata pentru cresterea copilului), poate fi luata in considerare ca exceptie, pentru ca, practic, contributiile sociale sunt platite de angajator, iar vechimea mea in munca este luata in considerare;

2. exista vreo cale legala pentru rezolva aceasta situatie, avand in vedere faptul ca, asa cum functionarii bancii imi transmit de fiecare data, am semnat un contract in care este stipulat faptul ca overdraftul este mentinut pe perioada in care incasez salariul in contul lor;

3. orice alta lamurire care sa ma ajute in vreun fel sa opun rezistenta acestei situatii.

mentionez faptul ca angajatorul meu este o institutie bugetara, iar concediul fara plata l-am solicitat din prisma faptului ca nu pot achita singur tot ce tine de intretinerea mea si a familiei mele, iar sotia mea, in domeniul privat, a obtinut un contract care ne poate asigura acest lucru.


multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:50, 16 Decembrie 2015
1. Pe perioada concediului fara plata pentru cresterea copilului de la varsta de 1 an si pana la varsta de 2 ani AJPIS plateste numai contributia la sanatate.

2. Aceeasi perioada este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...

Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

4. La intrebarea in legatura cu banca o sa va raspunda cineva care se pricepe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi dupa concediu fara plata crestere copil Diana P Diana P Buna ziua, Doresc sa fac cerere pentru concediu fara plata pentru crestere copil. In curand ies din CCC de 1 an. Doresc sa stiu, in caz ca mi se aproba, ce ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil r0xxyana r0xxyana Buna ziua. Daca la depunerea dosarului de indemnizatie pentru cresterea copilului am optat pentru perioada de 1 an, mai pot schimba aceasta optiune astfel ... (vezi toată discuția)
Prelungire maternitate de la 1 an la 2 ani pe oug din 2011. dia_m dia_m Buna ziua, in momentul in care am optat pentru concediul de maternitate am ales varianta cu 1 an, dar acum cred ca voi fi nevoita sa il prelungesc cu inca un ... (vezi toată discuția)