avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime recunoscuta in invatamant
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime recunoscuta in invatamant

Buna ziua,

Urmeaza sa ocup un post didactic universitar si am cerut recunoasterea vechimii acumulate in domeniu ca angajat in alte companii in vederea obtinerii sporurilor de vechime. Mi s-a spus ca pentru aceasta trebuie sa prezint adeverinte de la angajatorii precedenti care sa ateste perioada in care am fost angajat, postul detinut si faptul ca am lucrat o norma intreaga.

O perioada de cativa ani am fost angajat la norma de 4 respectiv 6 ore/zi. In plus am avut contracte de cercetare si de cadru didactic asociat la aceeasi universitate tot cu norma partiala.

Va rog sa ma lamuriti cum se calculeaza corect din punct de vedere legal in acest caz vechimea recunoscuta in invatamant. Se cumuleaza si perioadele lucrare cu norma partiala? Dar perioadele lucrate in contracte suplimentare precum cele mentionate?

Avand in vedere faptul ca mi s-a cerut adeverinta care atesta norma intreaga tind sa inteleg ca se ignora perioada in care nu s-a lucrat la norma intreaga. Doamnele de la personal si contabilitate nu au reusit sa ma lamureasca si par chiar si ele putin nesigure de abordarea necesara in aceasta situatie.

O alta intrebare ar fi: Angajatorii precedenti au obligatia sa imi furnizeze aceste adeverinte? Pot sa refuze?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:56, 17 Decembrie 2015
Vechimea recunoscuta in invatamant reprezinta perioada in care persoana angajata in invatamant, provenita din alte sectoare de activitate, face dovada ca a profesat in specialitatea inscrisa pe diploma de studii, in cazul in care aceasta persoana ocupa un post didactic in aceeasi specialitate. Aceasta vechime este luata in calcul numai pentru stabilirea drepturilor salariale.

Art. 106.C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
...

Art.16 C.mun.
..
(4) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
...

Prin urmare, timpul partial de munca nu influenteaza vechimea in munca. Astfel, 1 an de zile lucrat cu timp partial = 1 an de zile vechime in munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doctorandul parasutism parasutism Buna ziua, Perioada în care a fost student doctorand este considerata vechime în munca și în specialitate? La momentul respectiv funcția deținută nu ... (vezi toată discuția)
Stabilirea vechimii in munca pentru angajare brandusa2015 brandusa2015 buna ziua, as dori sa stiu cum se stabileste numarul anilor privind vechimea in munca, astfel: 1. in cazul contractelor cu timp de lucru de 6 ore, ... (vezi toată discuția)
Contract de munca lyly64 lyly64 Va rog, pentru perioada lucrata timp partial de 4 ore, pentru perioada 21.11.2012 pana in 29.11.2013, = 1 an si 8 zile vechime ( in munca) este corect? temeiul ... (vezi toată discuția)