avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Excepţia autorităţii lucrului judecat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Excepţia autorităţii lucrului judecat

Un complet de judecată emite sentinţa în care atribuie autoritatea părintească unică .
Peste 1 an, alt complet respinge cererea de modificarea a autorităţii unice în autoritate comună, cerere motivată cu o executare silită program vizită minor cu toate înscrisurile aferente, prin exceptia autorităţii lucrului judecat.Apelul reclamantului este respins, nu se face recurs.
Peste 2 ani, reclamantul reia aceeaşi cerere, menţionează că instanţele anterioare au judecat greşit şi trebuie să se repare greşeala.
Depune aceleaşi documente ca dovadă, cheamă martori funcţionarii care atunci au participat la executarea silită, aceeaşi judecătoare îi acceptă acţiunea şi dă sentinţă contrarie.
Dânsa spune la începutul procesului:"Având în vedere că am mai pronunţat odată o hotărâre în această cauză, acum o luăm de la capăt. Să vedem dacă acum aflăm mai multe lucruri"
S-a dezbătut numai acea executare silită, cum mama nu a dus copilul plângând în braţele tatălui, cum de mama s-a manifestat ostil faţă de tata venit cu Poliţie, psihologi, executor la copil. Toate înscrisurile depuse de el au mai fost depuse în mai multe dosare, în 3 dosare de Ordonanţă şi în 2 dosare de fond : autoritate şi program de vizită.
Este legal să "se ia acum de la capăt" ?
Atunci nu ar trebui reluat de la capăt de la naşterea copilului?
Mulţumesc
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 18:39, 23 Decembrie 2015
Daca el invoca ca au gresit instantele atunci este vorba de autoritate de lucru judecat.

Nu se poate judeca presupusa greseala a instantelor in noul proces deschis.
Avea la dispozitie calea de atac de la vremea respectiva pentru a indrepta greseala instantei.
În această materie se poate schimba măsura luată cu o altă măsură dacă se schimbă condițiile pe care instanța le-a luat în considerare atunci când a stabilit măsura. Probabil că reclamantul a invocat faptul că măsura dispusă nu se poate aplica și se solicită o altă măsură cu privire la copil. Instanța de judecată, atunci când a dispus măsura, a socotit că aplicarea măsurii este în interesul superior al copilului.
Cu privire la înscrisurile care au mai fost depuse și în alte dosare puteți cere instanței să nu le mai ia în considerare deoarece sunt anterioare datei de pronunțare a ultimei hotărâri.
Depinde cum a formulat acțiunea.
Dacă merge pe greșeală instantelor anterioare exista autoritate de lucru judecat.
ÎNSCRISURILE vechi folosite în procesele anterioare pot folosi în probațiune dar dacă nu trece de excepție nu îl ajuta niciun înscris nici nou de ar fi...
Dar judecătoarea de la fond a respins excepţia autorităţii lucrului judecat. Culmea este că în urmă cu 2 ani, tot ea a respins acţiunea reclamantului, în baza autorităţii lucrului judecat.Reclamantul a făcut apel, şi apelul i-a fost respins. Toate "dovezile" depuse au fost depuse în dosarul anterior, respins pe excepţie.
Motivele erau:
1.reclamantul locuieşte în altă ţară, de unde implicarea în viaţa minorului este dificilă
2. starea de tensiune şi conflict dintre părţi, care a afectat minorul
3.numeroasele procese dintre părţi şi numărul sesizărilor reclamantului.
Dovezi noi? A făcut, după deschiderea procesului, 2 plângeri penale şi 2 reclamaţii la DGASPC, plângerile penale s-au clasat pe art 16 ? CPC -fapta neprevăzută în CP.
Toată motivarea sentinţei este structurată pe declaraţiile de martor ale poliţistului şi executorului judecătoresc care au participat la acea executare silită, al cărei Proces verbal s-a dezbătut în procesul anterior, în sensul că executorul a declarat că mama era ostilă reclamantului şi i-a transmis copilului ostilitatea, că mama nu a dus copilul în braţele tatălui, etc.

Extras din acţiune:
.."vă rugăm să observaţi că în prezenta cauză, ....instanţele, contrar dispoziţiilor legale, jurisprudenţei şi practicii altor instanţe de judeată i-au respins pretenţiile, admiţându-se excepţia procesuală a aut. lucrului judecat.
Ori, pentru a repara anumite greşeli care s-au ivit în activitatea unor instanţe de judecată, situaţie valabilă şi în cazul reclamantului, Min.Just. clarifică aplicarea dispoziţiilor......"

Face trimitere la vechiul Cod Civil, ori în cazul meu, prima sentinţă s-a dat după Noul Cod civil, la fel şi a doua.

Ultima modificare: Luni, 21 Decembrie 2015
Martonze, utilizator
Dacă a apreciat noi schimbări ale situației de fapt nu e autoritate de lucru judecat.
În general pe dreptul familiei instantele nici nu prea sunt riguroase sub aspect juridic.
Mie îmi pare ca fiecare judeca după cum crede...iar legea e lăsată cumva în sertar...
Ma refer la normele de drept procesual civil și la rigurozitatea motivațiilor reclamanților.

Alte discuții în legătură

Ce se intampla la un apel? cocof cocof Buna ziua! In urma unui proces de incredintare minor deschis de mama, tatalui i se acorda dreptul de a creste copilul la domiciliul lui, mama e obligata la ... (vezi toată discuția)
Vizita copil Maciprian Maciprian Buna ziua Sunt divortat si fosta sotie ma ameninta ca nu ma mai lasa sa vad copilul daca il mai iau la noua mea casa si in prezenta noii mele partenere . In ... (vezi toată discuția)
Termen recurs Martonze Martonze Buna ziua. Am nevoie de lamuriri pentru urmatoarea situatie: -exista un proces de fond, privind program vizita minor, inca din 2011 -exista o sentinta la ... (vezi toată discuția)