avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vizita copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vizita copil

Buna ziua
Sunt divortat si fosta sotie ma ameninta ca nu ma mai lasa sa vad copilul daca il mai iau la noua mea casa si in prezenta noii mele partenere .
In conditiile in care va face asta ce se poate face ????
Multumesc
Aveti un program de vizita stabilit pe cale judecatoreasca sau pana acum ati vizitat minorul prin intelegerea dvs. cu mama acestuia?
Reveniti!
~ Conținut șters la cerere ~
Depinde daca exista o hotarare judecatoreasca prin care a fost stabilit dreptul de vizita in favoarea tatalui sau nu, raspunsul fiind unul diferit in functie de situatia efectiva:
1.-daca nu exista o hotararea judecatoreasca care sa stabileasca un program de vizita al minorului ( program stabilit fie in cadrul divortului sau ulterior pe cale separata ) mama este libera sa refuze luarea minorului din domiciliu de catre tata si atunci este necesara promovarea unei actiuni de stabilire program vizita minor,
2.-daca exista o astfel de hotarare, iar mama ingradeste in mod repetat dreptul tatalui stabilit conform hotararii, atunci tatal poate formula o plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev. de art 307 al. 2 c.pen.-nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului,plangere care se depune la parchetul caruia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond sau direct la politie si care se probeaza cu inscrisuri si martori.

Multumesc
Exista aceasta hotarare , in care este stabilit programul de vizita ( fie vb , am avut un avocat care stia mai putine decat mine , ma rog a fost greseala mea ca l-am anagajat )
Chiar si vis-a-vis de acest programa ma gandeam sa fac ceva deoarece este prevazut doar o data la 2 saptamani cateva ore , fara precizari de vacante samd.
Eu mi-as dori ca o datat la 2 saptamani copilul sa stea la mine o noapte , si sa prevedem si pentru vacante , cateva zile .
Multumesc pentru raspuns
Programul de vizitare deja incuviintat de catre instanta de judecata trebuie sa fie respectat de catre fosta sotie, altminteri, daca exista acte prin care dumneavoastra sunteti respins din viata copilului , acte constante , continue si nejustificate poate fi angajata raspunderea penala a acestuia, sub aspectul savarsirii infractiunii incriminate de art . 307 din Codul Penal,in speta nerespectarea masurilor privind incredintarea copilului minor.

Aveti posibilitatea luarii copilului la domiciliu, daca exista o mentiune in acest sens , in hotararea judecatoreasca, existand , insa si obligatia corelativa de a -l aduce inapoi la finalul intervalului.

In cazul in care apreciati ca programul de vizitare este unul limitativ, prin care va sunt lezate drepturile parintale, fiind vatamat, totodata si interesul superior al copilului, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea modificarii modalitatii in care deja stabilita pastrarea legaturilor personale cu propriul copilul.


Diferendul poate fi transat uzand o procedura speciala, ordonanta presedintiala, daca este intrunita cerinta urgentei si nu este prejudecat fondul.


Hotararea data pe cale de ordonanta presedintiala isi produce efectele pana cand hotararea ce va fi pronuntata in procesul exercitat pe calea dreptului comun este definitiva si irevocabila.
Aceasta este executorie de drept, atacabila cu recurs de la data pronuntarii , daca s-a dispus citarea partilor.


Legatura dintre dumneavoastra si copil va fi stabilit treptat, gradual, pentru a exista o etapa de acomodare , de consolidare a relatiei.


Odata ce autoritatea parinteasca este exercitata in comun , parintele la care nu domicileaza cu propriul copil are dreptul de a veghea cresterea si educatia acestuia.

In situatia tensionata, in care nici macar in urma finalizarii unui proces nu este reglementata situatia familiala, se poate proceda la executarea silita, pentru exercitarea programului de vizitare.


Succes.

Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de vizita elkahlout_roxana elkahlout_roxana in urma divortului, am hotarare definitiva si irevocabila prin care fetita mea imi este incredintata. in acest caz se intelege ca exista un program de vizita ... (vezi toată discuția)
Custodie copii IAIU IAIU prietenul meu a avut o relatie de 5 ani cu o femeie, din care au rezultat gemeni. in urma cu 1 an s-au despartit si copiii au ramas la ea. Nu au fost ... (vezi toată discuția)
Ce patesc daca nu respect o hotarare judecatoreasca? anaromina anaromina Sunt in divort cu sotul meu. Dar, intre timp, el a inaintat o ordonanta pentru vizitarea copilului nostru care are 2 ani. A obtinut sa o ia 3 zile pe luna. nu ... (vezi toată discuția)