avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cine semneaza declaratiile ?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cine semneaza declaratiile ?

Buna ziua,

As dori sa intreb ceva legat de declaratii.

Detin o firma, SRL si am contract cu o firma de contabilitate, contabilul are calitatea de expert contabil, membru CECCAR.
Dar am observat ca pe declaratiile 100, 394 si decont 300 nu este trecut nicaieri numele contabilului si nici nu semneaza nicaieri, este trecut doar numele administratorului si la functia/calitatea este trecut administrator si tot administratorul trebuie sa semneze si sa stampileze cu stampila firmei. Este corect asa? Din moment ce este expert contabil, avem contract si platim serviciile nu ar trebui sa semneze dansul la intocmit? Atunci pentru ce mai platim daca tot administratorul semneaza?

Tot odata va mai rog sa imi spuneti:
-cine trebuie sa semneze si stampileze(stampila firmei sau a contabilului) declaratiile lunare, trimestriale ? Contabilul sau administratorul sau amandoi?
-cine trebuie sa semneze si sa stampileze bilantul? Contabilul sau administratorul sau amandoi?

Si cel mai important cine poarta raspunderea pentru corectitudinea sumelor din declaratii si bilant?

Va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2009
alina240, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioana Constantin , Contabil 20:33, 27 Iulie 2009
alina240 a scris:

Buna ziua,

As dori sa intreb ceva legat de declaratii.

Detin o firma, SRL si am contract cu o firma de contabilitate, contabilul are calitatea de expert contabil, membru CECCAR.
Dar am observat ca pe declaratiile 100, 394 si decont 300 nu este trecut nicaieri numele contabilului si nici nu semneaza nicaieri, este trecut doar numele administratorului si la functia/calitatea este trecut administrator si tot administratorul trebuie sa semneze si sa stampileze cu stampila firmei. Este corect asa? Din moment ce este expert contabil, avem contract si platim serviciile nu ar trebui sa semneze dansul la intocmit? Atunci pentru ce mai platim daca tot administratorul semneaza?

Tot odata va mai rog sa imi spuneti:
-cine trebuie sa semneze si stampileze(stampila firmei sau a contabilului) declaratiile lunare, trimestriale ? Contabilul sau administratorul sau amandoi?
-cine trebuie sa semneze si sa stampileze bilantul? Contabilul sau administratorul sau amandoi?

Si cel mai important cine poarta raspunderea pentru corectitudinea sumelor din declaratii si bilant?

Va multumesc

Legea contabilitatii spune astfel:
"Art. 10. - (1) Răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii la persoanele prevăzute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării unităţii respective.
(2) Contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare.
(3) Contabilitatea poate fi organizată şi condusă pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
(4) Răspunderea pentru aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile revine directorului economic, contabilului-şef sau altei persoane împuternicite să îndeplinească această funcţie, împreună cu personalul din subordine. În cazul în care contabilitatea este condusă pe bază de contract de prestări de servicii, încheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestora, potrivit legii şi prevederilor contractuale. "

Deci in fata legii raspunde si administratorul si firma de contabilitate. Daca unul din acestia este amendat si se considera nedreptatit datorita faptului ca greseala a fost infaptuita de celalat, acesta poate solicita acoperirea prejudiciului de catre cel in cauza si/sau se adreseaza justitiei pentru nerespectarea prevederilor contractuale.

Sa inteleg ca poate fi amendata si firma de contabilitate pentru greselile facute de aceasta?

Multumesc
amenzile vin pe societate, dar pot fi recuperate de la firma de contabilitate

si, daca aveti incheiat un contract "strong".....

in general, problemele apar atunci cand beneficiarul nu plateste la timp serviciile prestate sau cand aceste servicii sunt subevaluate de beneficiar...sau cand acesta se bucura ca aceeasi munca poate sa o faca si altcineva pe bani mai putini (atunci nu mai conteaza calitatea! ci doar economia pe care a facut-o in buget)
Multumesc pentru raspunsuri.

Plata se face la timp iar referitor la pret am acceptat pretul cerut de firma de conta. In prealabil am cerut oferte si de la alte firme de conta si au fost unele care au cerut mai putin. Aceasta firma a cerut un pret putin mai mare, pare sa fie firma de incredere, domnul este expert contabil autorizat, membru CECCAR dar tot nu inteleg de ce trebuie sa semneze administratorul declaratiile. Am intrebat de ce nu semneaza dansul si mi-a spus ca administratorul trebuie sa semneze, mi-a zis ca chiar si bilantul trebuie semnat de administrator dar administratorul habar nu are de contabilitate. Nu ar trebui totusi sa semneze firma de conta la intocmit si administratorul la pozitia administratorului daca este necesar.
Avem incheiat si contract dar daca toate actele sunt semnate de administrator atunci cum o sa putem cere despagubiri in caz ca va fi nevoie, daca firma de conta sau expertul contabil nu semneaza si nu isi pun stampila pe nicaieri? Stampileaza si semneaza doar facturile si chitantele care ni le emit.
Referitor la contract nu stiu cat de "strong" este, este un model oferit de firma de conta. Ati putea sa imi spuneti care sunt aspectele mai importante care ar trebui sa le contina ?

Va multumesc
Scuze, nu vreau sa deranjez pe nimeni, dar in ultima perioada am intalnit situatii "inedite", de s-a sculat parul din cap, nu pot sa cred cat dezinteres si neprofesionalism intalnesc zi de zi...si nu vreau sa mai continui ca sa nu fiu inteleasa gresit, dar pot raspunde la provocari cu date si nume concrete.

Declaratiile (toate) sunt semnate si stampilate de administrator iar in jos-ul paginii pot fi semnate de cel care le-a intocmit (din obligatie si bun simt - ca suport, este contractul de servicii, in care este sau trebuie prevazuta raspunderea celui care intocmeste acele documente).
Bilantul (sem, anual) in partea stanga trebuie semnat si stampilat de administrator iar in partea dreapta, OBLIGATORIU, de persoana care il intocmeste:
1. daca este angajat al soc.si detine functia de director ec. sau contabil sef (studii superioare)
2. denumirea societatii de contabilitate si nr.de inregistrare in tabloul CECCAR, trebuie sa aibe autorizatia de functionare si avizul pe anul in curs-2009.
3. daca este persoana fizica autorizata, la fel, numele persoanei si nr.carnet/de inregistrare, care trebuie vizat pe anul in curs, 2009.

In contractul de pr.servicii cu soc.de contab. trebuie prevazuta intocmirea si semnarea situatiilor financiare (care de fapt are obligatia semnarii acestora).

Vom vedea in 2010 cand va fi obligatorie semnarea/certificarea D 101, impozitul pe profit, de catre un consultant financiar, cine isi va asuma raspunderea in astfel de situatii, cand expertul refuza sa semneze declaratiile (100, 102, 300, 390, 394,...) si situatiile financiare???

Posibil, daca societatea deruleaza acte de comert nelegale, expertul isi da seama si refuza semnarea lor pentru a nu purta raspunderea acestora.

Verificarea expertilor si a societatilor de contab. poate fi facuta pe: www.ceccarbuc.ro in Tablou Filiala 2009 la sectiunea experti contabili,...societati comerciale (cele care nu apar in anul 2009 nu au platit taxele si nu au avizul de functionare pe anul in curs, deci-nu au dreptul sa functioneze).

Referitor la contract si dvs ati fi putut sa va impuneti prin completarea/modificarea acestuia la fiecare articol in parte, situatii care v-ar fi avantajat ca si beneficiar...iar in caz de nerespectare, rezilierea acestuia...

Alte discuții în legătură

Va rog ajutor, urgent ! alina240 alina240 Avem incheiat contract de prestari servicii cu o firma de conta dar aceasta refuza sa semneze declaratiile lunare si trimestriale, spunand ca trebuiesc ... (vezi toată discuția)
Semnaturi autorizate pe bilant 2009 mariarom mariarom Salut, Am absolvit un curs de contabilitate autorizat si m-am angajat contabil cu studii medii la o firma. Intrebarea mea este : pot semna bilantul la ... (vezi toată discuția)
Semnare situatii financiare persoana fizica ROANA ROANA Am o nelamurire in ceea ce priveste persoana care poate semna situatiile financiare. In acest sens as dori sa aflu daca o persoana fizica - expert contabil ... (vezi toată discuția)