avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plati fara factura
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plati fara factura

Buna ziua,
Sunt inginer de profesie si ma intereseaza sa stiu care este "costul" banilor platiti la negru pe diverse produse, pt o firma.
De exemplu, am inteles de la un contabil ca daca achizitionezi un obiect cu 1000 lei platiti fara sa primesti factura sau chitanta, acesta este echivalentul a 1600 lei cu factura. Cum se face calculul respectiv ?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Contabilitate Brasov , Contabil 14:31, 30 Decembrie 2015
Intrebarea dvs implica mai multe aspecte.

In primul rand pentru orice operatiune efectuata prin firma aveti nevoie de document justificativ. Deasemenea bunul/serviciul achizitionat trebuie sa fie efectuata in scopul realizarii veniturilor firmei.
Conform noului Cod Fiscal cheltuielile fara document justificativ nu exista, deci daca dvs achizitionati un telefon pentru care nu cereti factura dar ati dori sa scoateti banii din casierie nu este posibila.
Si daca, sa zicem, ati efectuat o plata din casierie/cardul firmei si nu aveti factura, suma respectiva de bani va fi contabilizat ca si o datorie a dvs fata de firma (contul 461 - debitori diversi) si dvs trebuie sa restituiti suma in casieria firmei.

Daca cumparati (si cereti factura pe firma) de ex. pasta de dinti, acele cheltuieli nu sunt considerate ca au fost efectuate in scopul realizarii veniturilor, si atunci cheltuiala respectiva este considerata nedeductibila (adica nu se scade la calculul profitul, ci platiti impozit pe profit de 16%) - asta in cazul in care sunteti platitor de impozit pe profit. Acelasi tratament recomand si in cazul microintreprinderilor (chiar daca acolo se impoziteaza venitul)
In afara de deductibilitatea cheltuielii mai intervine si faptul avantajului in natura (adica dividend). Asta presupune calcularea si retinerea impozitului pe dividende de 5%.
Insa, conform art. 272’1 se pedepseste cu inchisoarea de la 2 ani pana la 8 ani reprezentantul legal al societatii care distribuie dividende din profituri fictive ori care nu putea fi distribuite din lipsa situatiei financiare (adica in avans).

Astfel, toate sumele (cheltuielile) care trec prin firma trebuie sa aiba document justificativ si sa fie realizate in scopul economic autorizat. Evitati sa cumparati/cheltuiti sume in scop personal folosind bugetul firmei.

Calcul cu suma amintita de dvs, din punct de vedere al vanzatorului:
1000 lei costul bunului
240 lei TVA aferent bunului (24% din 1000 lei)
30 lei impozit in cazul microintreprinderilor ( 3% din 1000 lei ) sau 160 lei impozit pe profit ( 16% din profit, dar calculul facem din 1000 lei, presupunand ca nu avem alte cheltuieli, si atunci venitul = profit).


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli microintreprindere Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua1 Va rog respectuos sa-mi dati si mie unele lamuriri privind micro platitoare de 3% si neplatitoare de TVA: 1. Pot face contract de comodat pentru ... (vezi toată discuția)
Infiintare srl 3% ionut2001 ionut2001 Revin cu o noua intrebare in incercarea de a ma clarifica: Ma ocup cu webdesign-ul. Doresc sa infiintez firma numai pentru webdesign. Doresc sa ma angajez cu ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile firma noua bonefeliza bonefeliza Am o firma nou infiintata, deci neplatitoare de TVA, fara angajat, care vinde fotografii online ( prin DOWNLOAD). Cateva intrebari: 1. Firma este obligata sa ... (vezi toată discuția)