Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez in urmatoarea situatie:
Am cumparat o casa la cheie prin credit ipotecar, evident aceasta a trecut printr-un raport de evaluare cu tot ce trebuie ( poze, costuri). Casa in urma evaluarii a iesit la o valoare mai mica decat valoarea ceruta de vanzatori. Acestia nu au dorit sa lase pretul conform evaluarii si drept urmare a trebuit ca noi sa aducem bani suplimentar fata de avansul solicitat de banca si neavand suficiente lichiditati pentru acoperirea diferentei(7000 E) in intregime, am convenit verbal cu proprietarii ca echivalentul a 2000 de Euro sa ii dam intr-un an.
Problema este ca la predarea casei am constatat lipsa obiectelor sanitare: chiuvete, cada, cabina de dus si ulterior cand am inceput amenajarea am descopperit si ceva vicii de constructie...
Consider ca am fost inselati si furati. Obicetele au fost luate fraudulos. Si cand ma gandesc ca si asa le platim dublu, fiind vorba de credit, acum ca trebuie sa cumparam altele noi inseamna triplarea cheltuielilor pentru sanitare.
Mentionez ca in contract se specifica clar ca vor elibera doar obiectele mobile din casa.
Avand in vedere ca mai avem un rest de bani de dat, ni se pare firesc sa le scadem valoarea de acolo, inca nu am facut nici un act pentru acei bani si bineinteles dupa aceste neintelegeri vanzatorii au solicitat sa facem un contract de imprumut pentru cei 2000E ramasi. Evident vanzatorii nu vor nici sa restituie obiectele sanitare si nici sa le dam mai putin din restul de bani!
Cum ma sfatuiti sa procedez in acest caz? Banca se poate implica?
Subiectul s-a publicat automat dupa selectarea categoriei, cand inca nu apucasem sa scriu continutul (ma asteptam sa existe un buton de genul "Publica"), am editat si am adaugat descrierea problemei. Dupa cum vedeti nu e o problema cu acel contract in sine ci de nerespectarea acestuia de catre proprietari. desi a trecut mult timp de cand am semnat nici pana acum nu am primit toate cheiile, se tot invoca ca nu se gasesc....
Nu se intelege ce opret ati trecut, de ce etc.
Parerea mea e sa mergeti la un avocat cu actele, toate, sa vedeti cum s-a trecut ca se face predarea, cand ati primit imobilul etc. In functie de astea va poate spune ceva, e destul de complex ca sa poata fi rezolvat pe un forum, avand in vedere ca e o succesiune de acte, unele simulate si... cine stie ce-o mai fi si de cand la situatia de fapt.
Idea este ca pretul este fixat in contract si s-a achitat integral. El acopera terenul si casa FARA bunurile mobile (deci cu cele fixe) - aici v-as ruga sa-mi spuneti cum interpreteaza instanta aceste bunuri fixe; la bunul simt as spune ca se asimileaza inclusiv finisajele si sanitarele(chiuvete, cazi, cabine de dus, wc-uri), usi, geamuri etc. Diferenta de 2000 este o alta "poveste" si era vorba sa intre pe un contract de imprumut, desi ei reprezinta o diferenta efectiva de pret la negocierea extranotariala a casei, pe care ne-am asumat verbal sa o platim, in decurs de un an de zile (dar nu s-a mai specificat in contract acest lucru, a ramas la nivel amiabil).
Vazand la predarea casei cum ca bunurile fixe sanitare nu se mai gasesc acolo, noi nu mai dorim sa-i achitam integral diferenta de 2000 euro (desi, tehnic, nu avem nici o obligatie, contractul de asa-zis imprumut inca nu s-a semnat, dar...oameni suntem) si vrem sa facem o evaluare amiabila a bunurilor fixe retrase ilicit.
Ati mai intalnit asemenea situatii/cazuistica?
1. daca ati descoperit vicii ascunse la constructie puteti forma o actiune in civil pentru ca vanzatorii v-au vandut un bun cu vicii ascunse. Dar ce vicii ati constata?
2. avansul dat nu e trecut in contractul de vanzare ? de 7000 euro? ca daca e trecut nu conteaza intelegerea dumneavoastra de 2000 si in rate... conteaza ce scrie in contractul de vanzare.
3. grupurile sanitare tot bunuri mobile sunt.