avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declaratie mincinoasa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declaratie mincinoasa

Am cumparat o casa la tara. Vanzatorul a sustinut prin acte (intabulare) ca imobilul este construit din caramida si vaiog (caramida nearsa). Cand am facut izolarea casei am constatat ca imobilul este de fapt din lemn si vaiog. Nici urma de caramida desi toate actele arata ca imobilul este din caramida si vaiog! Fundatie din beton. Pot sa dau in judecata vanzatorul pentru inscrisuri si declaratii mincinoase cu inducerea in eroare a cumparatorului? Mentionez ca intabularea la notariat s-a facut in baza declaratiei vanzatorului fara o verificare pe teren. Tot asa s-a eliberat si certificatul energetic al imobilului. Imobilul l-am cumparat in 2017 (31 august). Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:32, 9 Iulie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Puteti sa-l chemati in judecata pentru vicii ascunse.
Dar, exista un termen, in care puteti face acest lucru.
Va trebui sa faceti dovada ca ati aflat de aceste vicii ascunse in termen de maxim 1 an inainte de promovarea actiunii.
Dar, ICCJ, a hotarat asta:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 11 din Decretul nr. 167/1958 (art. 2531 NCC), prescripţia privind viciile ascunse începe să curgă de la data descoperirii viciilor, însă cel mai târziu la împlinirea unui an de la predarea lucrului sau a lucrării, fără ca prin aceasta să se aducă vreo atingere termenelor de garanţie, legale şi convenţionale. Prin urmare, în situația în care s-a stipulat un termen de garanţie convenţională, termenul de prescripţie nu începe să curgă de la data descoperirii viciilor, ci de la data când expiră perioada de garanţie convenţională stabilită de părţile contractante. (Decizia nr. 1663 din 3 mai 2011 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect rezoluţiune contract de vânzare-cumpărare)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În încheierea de intabulare nu este menționat materialul din care este construită casa. Nici nu are importanță pentru intabularea dreptului de proprietate.
Însă că fapt divers și dvs ar fi trebuit să verificați, să aduceți in expert. Dacă eu va arat un act ca am o casa de aur, dvs ma credeti pe cuvant?
În cazul dvs, nici nu poate fi vorba despre un viciu ascuns.
Viciul ascuns este acela care face ca bunul să nu poată fi întrebuinţat conform destinaţiei sale,
Or, faptul că e din lemn, nu va împiedica să folosiți imobilul, ca locuința.
În cazul dvs este vorba despre eroare (error in substantiam), ca viciu de consimțământ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viciile ascunse VC-tin VC-tin viciile ascunse ( fosa imobilului) din contractul de vanzare cu clauza de uzufruct viager pentru parinti se poate ataca tinand cont ca vanzatorul este frate ... (vezi toată discuția)
Viciu ascuns finisaje apartamente IulianBoicu IulianBoicu Buna ziua, Am cumparat un apartament acum 6 ani si finisajele din baie, respectiv faianta a inceput sa trosneasca si s-a umflat, pe un perete. Nu este o ... (vezi toată discuția)
Dreptul cumparatorului unui imobil AdinaCristinaV AdinaCristinaV Buna ziua, In luna Octombrie am cumparat o garsoniera. Recent am inceput sa facem imbunatatiri, dupa ce am dat jos peretele si tavanul fals am constatat ca pe ... (vezi toată discuția)