avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Noua lege privind: Plata de asigurare de sanatate de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Noua lege privind: Plata de asigurare de sanatate de catre cei care nu realizeaza venituri

Buna ma numesc Bogdan , sunt din partea de sud a tarii, sunt in anii 20 si nu am loc de munca. Practic nu realizez venituri deloc si locuiesc cu parintii.

Nu gasesc deloc loc de munca in zona mea, dar nici nu am apelat la nici un ajutor social, nici somaj nici altele. Practic doar traiesc din banii parintilor.

Apoi am vazut legea asta noua "Legea nr. 227/2015 - Articolul 180" care zica ca datorez statului cota de asigurare de sanatate raportata la salariul minim. Pana si seful ANAF a publicat un raport azi ca oamenii fara venituri sa plateasca asigurarea de sanatate.

Eu nu inteleg daca nu am deloc venituri cum sa platesc eu contributia la sanatate?

Imi poate explica cineva cum sa procedez in situatia in care ma aflu?
Ultima modificare: Miercuri, 23 Decembrie 2015
Bogdan25_2, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:58, 9 Ianuarie 2016
Na va obliga nimeni sa platiti contributia la sanatate dar daca nu o platiti nu veti putea beneficia de serviciile medicale gratuite oferite de stat.
Ultima modificare: Marți, 29 Decembrie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
din cate citesc pe internet am gasit din destule surse informatia ca plata acelor 5.5% raportati la salariul minim este Obligatorie si pentru cei care nu au venit de la 1 ianuarie anul curent.
Adica esti obligat sa te duci sa declari ca nu ai venit, iti calculeaza cat ai de plata si apoi platesti.

As dori va rog inca o confirmare a aplicarii noului cod fiscal de astazi in vigoare. Si eu ma aflu in situatia de mai sus.
vreau sa aduc topicul asta la viata. o problema extrem de actuala in aceasta perioada in Romania!

as vrea o confirmare a celor spuse de domnul de mai sus
Legea nr.95/2006
art. 222
...
(2) Asiguraţii au dreptul la pachetul de bază de la data începerii plăţii contribuţiei la fond, urmând ca sumele restante să fie recuperate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în condiţiile legii, inclusiv obligaţii fiscale accesorii datorate pentru creanţele fiscale.
...

art. 266
(1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 224 alin. (1).

(2) Veniturile asupra cărora se stabileşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate sunt prevăzute în Codul fiscal.
(3) Persoanele cu venituri din pensii care depăşesc 740 lei datorează contribuţia lunară pentru asigurările sociale de sănătate calculată potrivit prevederilor Codului fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. (4) Termenul de prescripţie a plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se stabileşte în acelaşi mod cu cel prevăzut pentru obligaţiile fiscale.
1. Raspunsul dat de mine mai sus nu are la baza prevederile noului Cod fiscal care se aplica de la 1 ianuarie 2016.

2. Cititi pe:
www.avocatnet.ro/content/art...

France98:
Ce intelegeti prin:
vreau sa aduc topicul asta la viata. o problema extrem de actuala in aceasta perioada in Romania!
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Plata /neplata cas si asig. sanatate de catre somerii neindemnizati Cornelissa Cornelissa Am si eu cateva nelamuriri.: 1-Somerii neindemnizati CE trebuie sa faca referitor la CAS si contributia pentru sanatate ? E obligatoriu sa le plateasca ? ... (vezi toată discuția)
Cass privind persoanele care nu realizeaza venituri vs. cass pentru dobanzi bancare trandafir2 trandafir2 Despre Cass privind persoanele care nu realizeaza venituri stim ca: Persoanele fizice care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala - contributie la fd.pensii pavelcosty pavelcosty buna seara.ce venit net sau brut trebuie sa ai pentru a nu fi obligat sa platesti acei 31,3% la pensie ?stiu ca la sanatate este obligatoriu indiferent de ... (vezi toată discuția)