avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Noua lege privind: Plata de asigurare de sanatate de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Noua lege privind: Plata de asigurare de sanatate de catre cei care nu realizeaza venituri

Buna ma numesc Bogdan , sunt din partea de sud a tarii, sunt in anii 20 si nu am loc de munca. Practic nu realizez venituri deloc si locuiesc cu parintii.

Nu gasesc deloc loc de munca in zona mea, dar nici nu am apelat la nici un ajutor social, nici somaj nici altele. Practic doar traiesc din banii parintilor.

Apoi am vazut legea asta noua "Legea nr. 227/2015 - Articolul 180" care zica ca datorez statului cota de asigurare de sanatate raportata la salariul minim. Pana si seful ANAF a publicat un raport azi ca oamenii fara venituri sa plateasca asigurarea de sanatate.

Eu nu inteleg daca nu am deloc venituri cum sa platesc eu contributia la sanatate?

Imi poate explica cineva cum sa procedez in situatia in care ma aflu?
Ultima modificare: Miercuri, 23 Decembrie 2015
Bogdan25_2, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:58, 9 Ianuarie 2016
tudorvaleriu a scris:

1. Raspunsul dat de mine mai sus nu are la baza prevederile noului Cod fiscal care se aplica de la 1 ianuarie 2016.

2. Cititi pe:
www.avocatnet.ro/content/art...

France98:
Ce intelegeti prin:
vreau sa aduc topicul asta la viata. o problema extrem de actuala in aceasta perioada in Romania!

Nu ma incadrez in niciuna din categoriile mentionate in articol sau in lege.

Adica practic trebuie sa platesc contributia din bani pe care nu ii realizez... mi se pare un jaf.

Daca ma inregistrez ca somer voi fi scutit de aceasta plata?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2016
Bogdan25_2, utilizator
1. Somerii indemnizati sunt asigurati pe pensie si sanatate contributiile fiind platite de Agentia de Somaj de la buget.

2. Cititi si pe:
www.avocatnet.ro/content/art...

3. - Eu raman la parerea ca in Codul fiscal nu se precizeaza nicaieri obligativitatea platii contributiei la sanatate de catre cei fara venituri.
- Dar vine Codul de procedura fiscala care, in afara dispozitiilor legale, spune ca trebuie platita contributia la sanatate si de catre persoanele fara venituri, dar nu precizeaza si de unde sa se plateasca aceasta daca nu exista sursa de venituri.
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
probabil ca asta este si ideea, indiferent ca ai sau nu de unde plati acesti bani trebuie platiti.
eu cred ca este o problema de ordin constitutional sau chiar de competenta CEDO...

alt lucru interesant cu aplicare in realitate este ca multi vor fi scosi datori de catre ANAF dar nu vor plati. Dupa ce acumulezi o perioada mai indelungata de datorii catre ANAF nu iti mai vine ca om de rand sa te angajezi si sa iti puna poprire pe salariu, deci banii astia ii vor transforma pe destui in situatia de a lucra la negru ptr totdeauna.....
France98, utilizator
Acuma se modifica legea, sper ca cei fara venit sa fie scosi sub obligatia acestei legi ca altfel ar fi prea aberanta.

Eu chiar ma uit la locuri de munca dar nu gasesc deloc, daca ramane asa si statul mai si ne obliga sa platim din 0 atunci cred ca voi pleca in strainatate cu multi altii care sunt in situatia mea.

Ar fi pacat de economia tarii.
Deja Guvernul, prin purtatorul de cuvant , a anuntat modificarea acestei aberatii legislative.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata /neplata cas si asig. sanatate de catre somerii neindemnizati Cornelissa Cornelissa Am si eu cateva nelamuriri.: 1-Somerii neindemnizati CE trebuie sa faca referitor la CAS si contributia pentru sanatate ? E obligatoriu sa le plateasca ? ... (vezi toată discuția)
Cass privind persoanele care nu realizeaza venituri vs. cass pentru dobanzi bancare trandafir2 trandafir2 Despre Cass privind persoanele care nu realizeaza venituri stim ca: Persoanele fizice care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala - contributie la fd.pensii pavelcosty pavelcosty buna seara.ce venit net sau brut trebuie sa ai pentru a nu fi obligat sa platesti acei 31,3% la pensie ?stiu ca la sanatate este obligatoriu indiferent de ... (vezi toată discuția)