avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diferenta dintre art. 31 alin. (3) si art. 55, lit. b)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diferenta dintre art. 31 alin. (3) si art. 55, lit. b)

Bună ziua,

Aș dori să știu, vă rog, care este diferența dintre art. 55 lit. b) și art. 31 alin. (3). Știu că ultimul presupune perioada de probă, dar mă interesează dacă există dezavantaje? De pildă, nu se va aduna perioada respectivă la calculul vechimii în muncă, deși am fost salariat 2 luni și 21 de zile, cu contract de muncă individual, contractul specificînd perioada nedeterminată (eu NU am fost în probă). Nu se specifică perioada determinată de 5 zile sau puțin prelungită în caz de ceva sau de 3 luni, cum prevede art. 31 (cred).

Așa că vă-ntreb: mă afectează cu ceva că la desfacerea contractului de muncă scrie art. 31 alin. (3), și nu art. 55, lit. b) cum mi-a fost scris la restul contractelor de muncă?

P.S.: Țin să precizez că nu am fost de acord și n-am semnat. Dînsul a spus că nu se mai poate face nimic, deși nu cred. Aștept lămuririle dvs. Vă mulțumesc!
Ultima modificare: Joi, 24 Decembrie 2015
Iamyou, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iamyou , utilizator 14:56, 25 Decembrie 2015
1. Indiferent de modul cum inceteaza contractul individual de munca (CIM) perioada lucrata este vechime in munca si in specialitate si stagiu de cotizare la pensie, sanatate si somaj.

2. - Incetarea CIM cu art. 31(3) din Codul muncii va da dreptul sa beneficiati de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
- Cele 12 de luni nu trebuie sa fie neaparat la acelasi angajator.

3. Incetarea CIM cu art. 55, litera b) din Codul muncii nu va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
1. In situatia incetarii c.i.m in baza art.31 alin.3 C.mun. nu se cere acordul salariatui sau angajatorului, dupa caz.

2. Numai incetarea c.i.m. la initiativa angajatorului, in baza art.31 alin.3 C.mun., da posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

3. Chiar daca ati refuzat semnarea actului prin care va inceteaza raportul de munca, angajatorul are posibilitatea sa vi-l comunice prin posta - scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

4. De la data incetarii c.i.m. aveti la dispozitie un termen de 10 zile pentru a depune actele la somaj, situatie in care veti primi somaj de la data incetarii c.i.m.

Depasirea acestui termen, dar nu mai mult de 12 luni de la data incetarii c.i.m., va da posibilitatea sa beneficiati de somaj de la data depunerii cererii.
Am înțeles.

Cu o ultimă întrebare vă mai deranjez: din moment ce nu ați specificat că ar reprezenta vreun dezavantaj - în momentul în care vreau să mă reangajez - nu mă va afecta cu nimic faptul că scrie art. 31, alin. (3) în loc de art. 55, lit. b) la următoarea angajare, nu (în special daca vreau să mă angajez la o firmă care nu este particulară)?
Conchid că nu are nicio relevanță (dar ca să fiu sigur, întreb).
Ultima modificare: Vineri, 25 Decembrie 2015
Iamyou, utilizator
1. Nu are nici o relevanta modul in care a incatat CIM.

2. Viitorul angajator nu are de unde sa stie cum a fost incetat CIM.

3. Chiar daca va afla ii veti spune adevarul.
Nu va afecteaza cu nimic, in situatia in care doriti sa va angajati, o astfel de incetare a raportului de munca.

Alte discuții în legătură

(abuz in serviciu). in ce conditii pot beneficia de somaj? alexiaelena alexiaelena Daca dupa 4 ani si 3 luni iti dai demisia iar in uratoarele 6 luni iti gasesti un loc de munca pe o periada de determinata de 1 luna sau 3 luni si ti se ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa perioada de proba Sheli Sheli In cazul unui contract de munca incheiat pe perioada determinta de 1 an, dar cu perioada de proba 3 luni, ce variante are la dispozitie angajatul pentru a ... (vezi toată discuția)
Lncetare ccc annamaria26 annamaria26 buna ! dupa incetarea concediului de crestere copil respectiv 2ani , cand pot depune actele ptr a beneficia de somaj ?(nu ma pot intoarce momentan la locul de ... (vezi toată discuția)