avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozit microintreprindere 2015 vs 2016
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Impozit microintreprindere 2015 vs 2016

Buna seara,
Incerc sa inteleg modul de impozitare pentru microintreprinderi insa sunt inca in ceata. Vreau sa imi spuneti cotele de impozitare pentru 2015 si daca vor fi modificari in 2016. Din ce am inteles eu pentru 2015 treaba sta in felul urmator:
- 3% pentru venit
- 3% pentru dividente
Cel mai recent răspuns: suciugeorgeta , utilizator 09:27, 4 Ianuarie 2016
COD FISCAL 2016

ART. 51 - Cotele de impozitare

(1) Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

a) 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv;

b) 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;

c) 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pentru persoanele juridice române nou-înfiinţate, care au cel puţin un salariat şi sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni, iar acţionarii/asociaţii lor nu au deţinut titluri de participare la alte persoane juridice, cota de impozitare este 1% pentru primele 24 de luni de la data înregistrării persoanei juridice române, potrivit legii. Cota de impozitare se aplică până la sfârşitul trimestrului în care se încheie perioada de 24 de luni.

ART. 43 - Declararea, reţinerea şi plata impozitului pe dividende

(1) O persoană juridică română care plăteşte dividende către o persoană juridică română are obligaţia să reţină, să declare şi să plătească impozitul pe dividende reţinut către bugetul de stat, astfel cum se prevede în prezentul articol.

(2) Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul.

In 2015 s-a platit 16% impozit pe dividende.
exista sau va exista vreo obligativitate ca microintreprinderea sa aiba cel putin un angajat sau sa cotizeze lunar cat pentru un salariu minim pe economei?
Nu este aceasta obligatie ci o microintreprindere e favorizata daca are salariati, asa cum s-a spus mai sus.
Buna ziua...se depune vreun 010 in acest sens sau cum se va proceda?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe dividente liliana alba liliana alba Va rog sa mi spuneti impozitul pe dividente la o microintreprindere persoana juridica romana, cat este aferent dividentelor pe anul 2008.Astept un raspuns ... (vezi toată discuția)
Dividende - impozit szleventee szleventee Buna, Am inteles ca intr-o firma platitoare de impozit pe venit, in total dividendelor se aplica un impozit de 2%(imp. venit)+16%(imp. dividende). Este ... (vezi toată discuția)
Calcul impozit pe venit - microintreprindere kamy_nora kamy_nora Buna ziua, O societate infiintata in decembrie 2015, cu un angajat de la 01.02.2016, ce cota de impozitare aplica pentru impozitul pe venit ? Multumesc! (vezi toată discuția)