avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Tata decedat de un an si jumatate; credit neplatit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Tata decedat de un an si jumatate; credit neplatit

Tatal meu a decedat in aprilie 2006.Anterior decesului facuse un imprumut de 30 de milioane la brd ,imprumut fara garantii si gara giranti.Precizez ca era intr-o stare avansata de boala,o mare dilema fiind si modul in care i-a fosta acordat imprumutul,data fiind starea sa de sanatate.Astazi am gasit la cutia de posta o "somatie"din partea EOS Romania ,pe numele lui,care este mort de 1 an si jumatate prin care este somat sa plateasca "in mod amiabil"...in caz contrar........Eu anul trecut am anuntat BRD de decesul tatalui meu(mi s-a parut ca sunt prea putin interesati sa -mi dea un raspuns in privinta situatiei respective....asa ca am renuntat).Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.La ce mai foloseste acea asigurare de deces si invaliditate temporara si permanenta care figureaza in conditiile particulare ale contractului de credit??????.Cum ar trebui sa procedez in continuare?????
Cel mai recent răspuns: lia19. , utilizator 12:26, 29 Septembrie 2009
Mostenitorii legali preiau activele, dar si pasivele( datoriile) persoanei decedate in baza legii, mostenitorii fiind obligati la plata datoriilor si sarcinilor mostenirii, fiecare proportional cu cota dobandita din mostenire, asa cum prevede Codul Civil ( a se vedea art. 774 si urm.) si nu in baza unei prevederi din contractul de credit.
Potrivit Codului de procedura civila, in cazul in care persoana creditata a decedat, institutia de credit este obligata sa transmita, inainte de a incepe executarea silita contra mostenitorilor majori o notificare ( art. 397, 398 Cod procedura civila) care prevede ca mostenitorii Imprumutatului sunt cei care au obligatia de plata, fiind necesar a fi adusa la cunostinta acestora obligatia deja nascuta in patrimoniul lor, in temeiul legii, ca urmare a decesului Imprumutatului.
Nu se au in vedere situatiile in care Imprumutatul decedat a avut o polita de asigurare de viata prin care banca a fost desemnata ca beneficiar, caz in care sumele datorate sunt recuperate din indemnizatia de asigurare, stingandu-se astfel orice obligatie de plata a mostenitorilor.
B-)
In legatura cu asigurarea de viata.
Ati revenit spunand ca decesul a intervenit in anul 2008(daca ar fi fost 2006,drepturile izvorate din asigurare s-au prescris)
Vorbiti despre 30 mil.lei vechi,cred.
Aceasta nu este o suma care sa justifice obligativitatea unei polite de asigurare.
Sunt atatia asiguratori,consultanti financiari pe asigurari de viata (a sta de vorba cu acestia nu costa).
Unele banci au si activitate de asigurare(sau interes in a incheia pentru altii).
Omul incheie o asigurare(de multe ori i se spune ca este obligatorie),habar nu are de conditii,sume asigurate s.a.
Bolnav fiind,acea asigurare nu avea acoperire.Daca gasiti acea polita,puteti vedea ca este cuprins si:declar pe proprie raspundere ca nu am afectiuni medicale....
Au fost doar bani aruncati pe geam.Imi pare rau.

Va multumesc ptr raspund
In momentul in care s-a interesat de posibilitatea de a face imprumutul(am gasit la dosarul cu actele respective si un biletel in care i se cerea factura de la electrica,hotararea de divort ,cupon de pensie si decizia de pensionare.
Pai cum putea minti referitor la starea de sanatate dmc era pensionat medical.Si realist vorbind era vizibil ,foarte vizibil chiar ca era bolnav(avea o semiparalizie si suferise si un infarct)
Si este firesc ca banca sa nu faca nici un demers ptr rezolvarea situatiei?Nici macar o instiintare , o somatie???...?
Nu putea minti,daca nu a fost intrebat.
Ce sa va spun,acum ceva vreme un prieten a fost chemat la banca(avea linie de credit de aproximativ un an,pe firma).
Doamna i-a facut oferta de asigurare,spunandu-i ca este obligat la aceasta.
Binenteles ca nu l-a putut determina sa accepte dar a fost o situatie clara care m-a convins de anumite lucruri.
De cand scriu aici chiar nu am vorbit pe nimeni de rau.
Dar vad cum oamenii sunt suparati pe asigurari,si se intreaba de ce acestea nu functioneaza atunci cand au nevoie.
De aceea am spus ca sunt oameni care se ocupa cu acestea,dar in situatia in care discutam de credite,de cele mai multe ori nimanui nu-i pasa de acel om.
Imi pare rau ca nu va ajuta cu nimic ce va spun acum.
Asiguratorul nu poate fi obligat la plata si daca persoana a decedat,cine se mai lupta cu banca?
Aceasta isi recupereaza senina banii.
Asiguratorul???Pai trebuia sa merg la ASB ..dar parca v-am zis ce mi-au cerut.Am inebunit.Trebuia sa stau numai la medicul de familie si in spitalul in care tatal meu a decedat.Ce sa mai ,pe romaneste sa ma milogesc si sa....ca stiti cum este,in ziua de astazi nimeni nu te baga in seama daca nu esti atent.
Iar in ceea ce priveste daca sa mintit sau nu ,eu nu am zis nimic,doar ca era f bolnav,vizibil,nici nu mai vorbea bine...
Si de ce mai m-au trimis anul trecut de la banca la ASB?????Ca sa ce
?Pana la urma ,sa -i sun maine,sau sa mai astept ....????Este primul plic pe care-l gasesc la cutia de Posta...

Alte discuții în legătură

Ce se intampla in situatia in care titularul unei credit a decedat, iar polita de asigurare a fost incheiata pe numele coplatitorului? sales2012 sales2012 Buna ziua, Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: tatal meu a contractat in anul 2006 un credit de nevoi personale cu polita de asigurare de viata ... (vezi toată discuția)
Executare silita dobocanmariaioana dobocanmariaioana Buna ziua, va rog sa ma lamuriti intr-o problema. tatal meu a imprumutat un credit de la o banca. a platit un an de zile rate si apoi a decedat, in ruma ... (vezi toată discuția)
Firma de recuperare curiousabout curiousabout Tatal meu a facut acum mai multi ani un imprumut la banca BCR. Nu stiu exact in ce suma a constat sau cum s-a desfasurat pentru ca ne-a ascuns existenta acelui ... (vezi toată discuția)