1. In cazul in care CIM se incheie cu acordul partilor (asa e in cazul acesta) am inteles ca se considera ca acestea nu mai au pretentii din partea angajatului. Este adevarat ?
Nu este adevarat asa ceva. De exemplu, raspunderea patrimoniala se poate antrena si dupa incetarea raportului de munca.
Art. 258 C.mun.
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
2. Mi-a spus cineva ca zilele de concediu neefectuate nu s-ar mai platii la lichidare , in sensul ca angajatorul nu este obligat sa le plateasca. Imi puteti confirma/infirma acest lucru ?
Art. 146. C.mun.
.....
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Asadar, in cazul incetarii contractului individual de munca , angajatorul este obligat sa va compenseze in bani concediu de odihna neefectuat.