avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incheiere CIM cu acordul partilor , cu clauza de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incheiere CIM cu acordul partilor , cu clauza de formare profesionala

Buna ziua,

Am intampinat o speta pe care am sa o detaliez mai jos. As fi recunoscator daca cineva ma poate ajuta.

Lucrez in departamentul economic al unei societati. La inceputul anului 2014 s-a schimbat softul de contabilitate si am facut niste cursuri in valoare de 2.600 lei , 5 persoane. La final nu am primit diploma sau vreo certificare. A fost pus si simplu un curs practic cu dezvoltatorul programului soft.
La cateva zile , o colega a demisionat si am fost nevoiti sa preluam noi ceea ce facea ea. Directoarea economica s-a gandit sa ne mai mareasca salariile , dar sa ne puna si o clauza pe 3 ani cu suma de 10.000 lei. In aditional nu se specifica denumirea cursului, durata , costul etc. doar ca urmare a perfectionarii noastre ni se mareste salariul si o clauza separata conform careia daca se inceteaza CIM mai devreme de 3 ani din motivul angajatului , trebuie sa platim suma de 10.000 lei.

Intre timp s-a ivit o oportunitate la mine si am gasit un alt loc de munca unde sper sa fie ok :). Am depus cererea de incetare CIM cu acordul partilor incepand cu 26.01.2016 si a fost semnata si am primit mail ca trebuie sa platesc la plecare suma ramasa neamortizata (raman vreo 14 luni din cele 36) Mai am si 16 zile de CO neefectuate.
Intrebarile mele sunt :
1. Pot pleca fara sa platesc suma solicitata de angajator fara sa suport alte consecinte ? Am discutat cu mai multe persoane si mi-au confirmat ca este o clauza abuziva, pentru ca suma solicitata nu poate depasii valoarea cheltuielilor de scolarizare.
2. Angajatorul imi poate oprii din salariu suma de plata si sa nu-mi mai dea banii pe concediul neefectuat fara sa aiba o hotarare judecatoreasca in acest sens ?
3. In cazul in care refuz sa platesc si angajatorul imi retine banii , ce este de facut ? Ce autoritate trebuie notificata si care sunt demersurile legale ?

Accept si alte sfaturi care ma pot ajuta in aceasta speta.

Multumesc,

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:52, 28 Decembrie 2015
1. Art.198 Codul Muncii:
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

"Cheltuielile pe care trebuie să le restituie salariatul în condiţiile art. 195 alin. (3) din Codul muncii nu includ nici salariul şi nici indemnizaţia încasate de acesta în timpul formei de pregătire profesională. Suma pe care trebuie să o restituie salariatul cu titlu de cheltuieli nu trebuie să fie disproporţionată faţă de cheltuielile reale făcute de angajator, având în vedere că textul art. 195 din Codul muncii nu urmăreşte lipsirea salariatului de dreptul de a demisiona. Pe de altă parte, art. 195 din Codul muncii nu garantează salariatului locul de muncă pentru o anumită perioadă de timp, de minim trei ani". (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 300)

"Obligaţia de restituire ce incumbă salariatului nu poate depăşi cuantumul cheltuielilor făcute de angajator cu formarea sa profesională. De asemenea, salariatul nu are obligaţia de a restitui angajatorului salariile încasate în perioada formării sale profesionale. (Ovidiu Ţinca, Unele clauze specifice contractului individual de muncă, în Revista de drept comercial nr. 6/2003, p. 58-59) ".

2. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

In cazul in care vi se va retine o anumita suma din salariu fara a exista acordul dvs sau o hotarare judecatoreasca, atunci promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal.
Va multumesc mult pentru sfaturile acordate. O parte din informatii mi-au fost confirmare , iar o alta parte sunt noi si din cate observ tot de partea mea , adica a angajatului.

Inca doua intrebari mai am , daca ma puteti ajuta tot dvs. sau unul din colegii dvs. :
1. In cazul in care CIM se incheie cu acordul partilor (asa e in cazul acesta) am inteles ca se considera ca acestea nu mai au pretentii din partea angajatului. Este adevarat ?
2. Mi-a spus cineva ca zilele de concediu neefectuate nu s-ar mai platii la lichidare , in sensul ca angajatorul nu este obligat sa le plateasca. Imi puteti confirma/infirma acest lucru ? In cazul meu nu pot nici sa le efectuez pentru ca vrea sa stau sa invat alti angajati ceea ce faceam eu.

Multumesc mult,
1. In cazul in care CIM se incheie cu acordul partilor (asa e in cazul acesta) am inteles ca se considera ca acestea nu mai au pretentii din partea angajatului. Este adevarat ?


Nu este adevarat asa ceva. De exemplu, raspunderea patrimoniala se poate antrena si dupa incetarea raportului de munca.

Art. 258 C.mun.
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.

2. Mi-a spus cineva ca zilele de concediu neefectuate nu s-ar mai platii la lichidare , in sensul ca angajatorul nu este obligat sa le plateasca. Imi puteti confirma/infirma acest lucru ?


Art. 146. C.mun.
.....
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Asadar, in cazul incetarii contractului individual de munca , angajatorul este obligat sa va compenseze in bani concediu de odihna neefectuat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, urmează sa ma angajez la o firma, menționez ca sunt ... Andrep1997 Andrep1997 Buna ziua, urmează sa ma angajez la o firma, Menționez ca sunt studenta și urmează sa ma formeze o persoana din cadrul firmei. Pentru încheierea ... (vezi toată discuția)
Încheiere contract de muncă pe durata nedeterminata cu clauză pe 5 ani Vladevv Vladevv Seară bună, dacă aș dori să închei contractul menționat mai sus, în care se precizează ca în urma încetării acestuia din proprie inițiativă sau ... (vezi toată discuția)
Probleme serviciu ContSters369233 ContSters369233 Buna ziua. Problema mea e urmatoarea: Cum pot sa.mi dau demisia, fara sa platesc daune daca: sunt angajata cu contract incheiat pe 3 luni, perioada de ... (vezi toată discuția)