avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Încheiere Contract de muncă pe durata nedeterminata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Încheiere Contract de muncă pe durata nedeterminata cu clauză pe 5 ani

Seară bună, dacă aș dori să închei contractul menționat mai sus, în care se precizează ca în urma încetării acestuia din proprie inițiativă sau dacă sunt concediat pe baza unor acte disciplinare etc, trebuie sa restitui o sumă cu un cuantum aproximativ de 30.000 de lei, bani în care intra formarea profesionala, salariile acordate pe durata cursurilor, cheltuielile cu transportul, și alte asemenea, chiar nu ar exista nicio cale prin care aș putea încheia contractul fără a restitui banii?
Menționez ca aceasta clauză este cu titlu executoriu, și cursul respectiv a fost de mecanic locomotivă, a durat 9 luni timp în care am primit salariu și ulterior am început serviciul în firma respectivă(un mic zvon ar fi acela ca aceste cursuri au fost făcute pe fonduri europene).
Orice sfat mi ar fi de folos, mulțumesc!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:21, 31 Decembrie 2018
1. Nimeni nu va poate retine sa aveti initiativa incetarii c.i.m., cu riscul platii respective.

2. Cheltuielile respective sunt absurde, intrucat ,potrivit legislatiei , nerespectarea de catre salariat a obligatiei de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala pe durata prestabilita , determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

3. "Cheltuielile pe care trebuie să le restituie salariatul în condiţiile art. 195 alin. (3) din Codul muncii nu includ nici salariul şi nici indemnizaţia încasate de acesta în timpul formei de pregătire profesională. Suma pe care trebuie să o restituie salariatul cu titlu de cheltuieli nu trebuie să fie disproporţionată faţă de cheltuielile reale făcute de angajator, având în vedere că textul art. 195 din Codul muncii nu urmăreşte lipsirea salariatului de dreptul de a demisiona. Pe de altă parte, art. 195 din Codul muncii nu garantează salariatului locul de muncă pentru o anumită perioadă de timp, de minim trei ani". (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 300)

"Obligaţia de restituire ce incumbă salariatului nu poate depăşi cuantumul cheltuielilor făcute de angajator cu formarea sa profesională. De asemenea, salariatul nu are obligaţia de a restitui angajatorului salariile încasate în perioada formării sale profesionale. (Ovidiu Ţinca, Unele clauze specifice contractului individual de muncă, în Revista de drept comercial nr. 6/2003, p. 58-59) ".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună. ce se intampla dacă un salariat nu respecta ... Dcnfln Dcnfln Bună. Ce sancțiuni s-ar putea aplica dacă un salariat nu respecta un contract adițional semnat? Salariatul trebuie sa rămână în firma minim 2 ani sau ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea clauzei la locul de munca gabriela_iancu gabriela_iancu Buna seara! Ma poate ajuta cineva cu o clauza din actul aditional atasat contractului de munca? Mi-am gasit un alt loc de munca, iar aici unde sunt avem o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, urmează sa ma angajez la o firma, menționez ca sunt ... Andrep1997 Andrep1997 Buna ziua, urmează sa ma angajez la o firma, Menționez ca sunt studenta și urmează sa ma formeze o persoana din cadrul firmei. Pentru încheierea ... (vezi toată discuția)