avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie cu preaviz si sume imputate abuziv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie cu preaviz si sume imputate abuziv

Buna ziua,
Sotul meu este angajat la o firma ca inspector inginer din 09.12.14 si a urmat cursurile de pregatire profesionala necesare in ianuarie si iulie 2015. Intamplarea face ca sa-si gaseasca un loc de munca pe care il vaneaza de mai bine de 3 ani ca inginer . Acum se afla in preaviz, dar angajatorul actual este deranjat de plecarea lui si acum doreste sa-i impute nu numai cheltuielile de scolarizare si deplasare aferente pregatirii profesionale, ci si salariul incasat pentru zilele cat a fost la scolarizare. Ba mai mult, in februarie a fost bolnav si inclusiv concediul medical pentru acele zile si contributiile datorate de angajator le vrea recuperate. Astazi l-au solicitat sa semneze un angajament de plata si i-am spus sa nu semneze nimic.
Conform Legii 53/2003, doar cheltuielile ocazionate de pregatirea profesionala sunt imputabile (art.198), asa scrie si in contractul individual de munca, eu cred ca este un abuz din partea angajatorului actual si va rog pe Dvs. sa ma ajutati cu un raspuns, cat mai repede.
Va multumesc frumos de atentie,
La revedere.
Cel mai recent răspuns: k-elena , utilizator 00:00, 1 August 2015
Pentru ce sa semneze acel angajament de plata?
Pentru sumele reprezentand cheltuieli ocazionate de pregatirea profesionala si salariul brut inclusiv contributiile angajatorului pe perioada cat a fost la scolarizare, precum si c/v unui concediu medical care nu are nici o legatura cu scolarizarea. Ce ma deranjeaza este c/v salariului, contributiile angajatorului si concediul medical, care nu reprezinta cheltuieli cu formarea profesionala,
Legat de obligatia de restituire , in doctrina s-a opinat:

1. Obligaţia de restituire ce incumbă salariatului nu poate depăşi cuantumul cheltuielilor făcute de angajator cu formarea sa profesională. De asemenea, salariatul nu are obligaţia de a restitui angajatorului salariile încasate în perioada formării sale profesionale. (Ovidiu Ţinca, Unele clauze specifice contractului individual de muncă, în Revista de drept comercial nr. 6/2003, p. 58-59)

2. Cheltuielile pe care trebuie să le restituie salariatul în condiţiile art.195 alin. (3) din Codul muncii (in prezent, art.198 alin.3) nu includ nici salariul şi nici indemnizaţia încasate de acesta în timpul formei de pregătire profesională. Suma pe care trebuie să o restituie salariatul cu titlu de cheltuieli nu trebuie să fie disproporţionată faţă de cheltuielile reale făcute de angajator, având în vedere că textul art. 195 din Codul muncii (in prezent, art.198 alin.3) nu urmăreşte lipsirea salariatului de dreptul de a demisiona. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 300)

Va multumesc frumos de raspuns si de atentia acordata.
La revedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua , în clauza de formare profesionala se includ și ... gooldenn20 gooldenn20 Bună ziua , în clauza de formare profesionala se includ și salariile oferite de către angajator ? În cazul meu , 9 luni am fost angajat ca muncitor ... (vezi toată discuția)
Clauza reziliere contract de munca Madalin196 Madalin196 Am un contract de munca pe o perioada de 3 ani cu clauza in momentul cand ma califica se activeaza clauza cum ca nu am voie sa plec in acesti 3 ani daca plec ... (vezi toată discuția)
Bună. ce se intampla dacă un salariat nu respecta ... Dcnfln Dcnfln Bună. Ce sancțiuni s-ar putea aplica dacă un salariat nu respecta un contract adițional semnat? Salariatul trebuie sa rămână în firma minim 2 ani sau ... (vezi toată discuția)