avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara + taxa facultate pentru student fara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara + taxa facultate pentru student fara venituri

Buna ziua! Voi transpune situatia concret, fara alte amanunte. Prietena de 19 ani este studenta la o facultate de drept privata, acreditata, cu studii la zi. Taxa anuala este de 500 de euro. Parintii sunt in divort din cauza unui adulter (unul din multele) al tatalui. Mama nu munceste pentru ca nu i s-a permis din cauza geloziei nebune. Tatal este detectiv particular. Face bani frumosi dar nu declara nimic. Isi neglijeaza familia si nu plateste chiria si taxa de scolarizare a fiicei. Fata a ales sa stea la chirie deoarece taxele se injumatatesc iar per total trebuie sa plateasca mai putin decat ar fi fost nevoita sa plateasca la internatul facultatii (180 euro). Am citit legea intretinerii, unde scrie ca aceasta se stabileste in functie de nevoile celui care o cere. Se poate ca aceasta sa il oblige pe tata sa plateasca si taxa de scolarizare si o pensie alimentara calculata din salariul minim pe economie? Sau sa dovedeasca faptul ca are venituri foarte mari?(din cate am inteles, in cazul in care nu exista un venit declarat, pensia se va calcula la salariul net minim pe economie. ) Am uitat sa precizez ca fata nu a dat admitere la univ din bucuresti unde avea ocazia sa intre la buget si sa plateasca o taxa mica pentru internat deoarece tatal nu a vrut sa ii dea cei 400 de ron necesari pentru aceasta. A intrat la aceasta facultate privata cu sustinerea mea.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:00, 28 Decembrie 2015
Și dacă nu i-a dat 400 de lei, credea ca o sa ii dea 500 de euro? Dacă nu face dovada a cat câștiga tatăl, acesta va fi obligat sa plătească raportat la salariul minim pe economie, ăștia sunt toți.
Ar fi în interesul ei sa obțină bani pe cale amiabila.
Pensia de intretinere se stabileste tinandu-se seama de nevoile celui care cere cat si de mijloacele celui ce urmeaza sa plateasca , insa procentul maximal prevazut de lege al acesteia este de 25 % din venitul net al debitorului. ( art.529 al.2 c.civ.).
In sustinerea actiunii de stabilire pensie in favoarea majorului aflat in continuarea studilor, prietena dvs. are nevoie de o adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior ale carei cursuri le urmeaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara copil 5 ani rodicaherghelegiu rodicaherghelegiu Buna ziua, fostul meu sot locuieste si lucreaza in strainatate avand un venit net de aprox 6500 euro lunar.Mentionez ca are o chirie lunara de aprox 1200 euro ... (vezi toată discuția)
Divort-taxa studii danetta70 danetta70 Buna ziua. In cazul divortului, taxa de studiu a copilului poate fi achitata jumatate si de celalalt parinte?. Dar chiria platita pentru copil si intretinerea ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere pentru student care lucreaza magda_ig2212 magda_ig2212 Bună ziua.Am un copil de 19 ani împliniți anul acesta și a primit pensie alimentara pana în luna august si in luna septembrie nu a mai primit.La ... (vezi toată discuția)