avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divort-taxa studii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divort-taxa studii

Buna ziua. In cazul divortului, taxa de studiu a copilului poate fi achitata jumatate si de celalalt parinte?. Dar chiria platita pentru copil si intretinerea acestuia la facultate. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:23, 15 Aprilie 2020
Buna ziua,
Celalalt parinte o sa fie obligat, daca nu accepta de buna voie, la plata unei Pensii alimentare.
Aceasta este calculata in functie de venitul sau si numarul de copii aflati in intretinere.
1/4 din venitul NET pentru un copil, 1/3 pentru doi copii si 1/2 pentru trei sau mai multi copii.
Restul...cum o sa va intelegeti...
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2020
Ionut.ion, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul in care copilul este major atunci divortul nu va mai avea capat accesoriu de cerere si cu privire la: autoritatea parinteasca, domiciliul copilului, program vizita si pensie de intretinere.
Copilul major se adreseaza singur instantei de judecata daca tatal sau nu este de acord sa-l ajute financiar.
Pensia de intretinere se stabileste raportat la nevoile copilului si veniturile parintelui insa nu mai putin de 25%( pt un copil) din venitul minim pe economie, daca tatal nu lucreaza.
Contactati un avocat de pe forum sau recomandat pentru a va sfatui cu acesta si a obtine informatiile juridice complete raportate exact la situatia dvs.
De retinut ca pensia de intretinere se datoreaza de la data formularii cererii de chemare in judecata,asa ca orice amanare a demersului inseamna pensie lunara pierduta de copil.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2020
Avocat Neagu Elena, Avocat
Buna ziua.
Doar in cazul in care va exista o intelegere amiabila in acest sens, iar celalalt parinte va dispune financiar, dorind si avand posibilitatea sa achite mai mult decat pensia de intretinere.
Art. 529 NCC
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
Nu se achita nici jumatate din taxa de studiu, nici jumatate din chirie si cheltuieli, insa poate fi obtinuta o pensie de intretinere de 1/4 din veniturile tatălui (care ar trebui să acopere parte din cheltuieli).
Dacă baiatul dvs este major, are calitate procesuală activă și urmează a intenta cererea în nume propriu!
Pentru a vă edifica pe deplin detaliați sau dați valență sfaturilor colegei care la fiecare postare reitereaza îndemnul "contactați un avocat de pe forum".
Pe de altă parte, dacă vă înțelegeți, puteți achita în proporții egale cheltuielile.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2020
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
Domnule coleg, Tabrea A., oamenii nu au timp sa citeasca regulamentul forumului si nu cunosc faptul ca avocatii de pe acest site sunt inscrisi intr-un catalog al consultantilor, in functie de zonele din Baroul caruia fac parte, putandu-se apela si la ei pentru rezolvarea problemelor juridice.
Mai mult de atat, indemnul meu face parte atat la lista consultantilor cat si la avocati recomandati prin cunostinte, acest demers fiind in concordanta si cu sfaturile UNBR care conduce o lupta intensa in perioada aceasta pentru identificarea falsilor avocati inscrisi pe forumuri neavizate precum si a avocaturii paralele din alte barouri.

Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2020
Avocat Neagu Elena, Avocat

Alte discuții în legătură

Cat la suta din venit pensie alimentara ptr copil van_gabriel2003 van_gabriel2003 Doresc sa stiu cat la suta din venit(cel net sau cel brut?) plateste un parinte alimentatie ptr un copil!Se tine cont si de cheltuielile pe care le are acel ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara majorata lungionut lungionut Am o hataraea judecatoreaca pe care o voi ataca in apel.Am doi copii , unul a inceput munca in luna septembrie ,tot in septembrie a fost depusa cerere de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara aleale.123c aleale.123c Buna ziua.Eu am varsta de 15 ani iar în urma cu 10 ani parintii mei s au despartit.Eu sunt încredintata tatalui iar mama trebuie sa plateasca pensie ... (vezi toată discuția)