avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cat la suta din venit pensie alimentara ptr copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cat la suta din venit pensie alimentara ptr copil

Doresc sa stiu cat la suta din venit(cel net sau cel brut?) plateste un parinte alimentatie ptr un copil!Se tine cont si de cheltuielile pe care le are acel parinte ptr a se intretine singur(ipoteca,chirie,intretinere etc)?sau eventualul se tine cont si de venitul pe care poate sa-l aibe celalalt parinte la care ramane copilul?Fluctueaza acest procentaj numai in functie de venitul celui care este obligat sa plateasca aceasta pensie?
Dar in cazul recasatoriei parintelui care plateste pensie alimentara, se recalculeaza acasta din urma si in functie de venitul noului sot(sotie) a acestuia?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ralu_2008 , utilizator 14:07, 24 Ianuarie 2010
buna seara
pentru un copil 1/4 din venitul primit de parintele ce urmeaza sa plateasca pensia ,nu conteaza ce venit are parintele la care este copilul ,se mareste suma o data cu cresterea venitului ,nu are legatura cu venitul celuilat sot .
av daniela
Buna sera!
Se tine cont si de cheltuielile pe care le are acel parinte care urmeaza sa plateasca pensia cum ar fi:ipoteca,chirie,intretinere etc?Ma refer ce se intampla daca 3/4 din venitul lui in final nu-i mai ajunge sa se intretina singur?!
Multumesc.
in cazul recasatoriei, daca rezulta un copil, atunci pensia initiala care poate fi pana in maximum 1/4 din venit...sa se micsoreze la 1/3 pt ambii copii, deci 1/6 pt primul copil.

Ma refer ce se intampla daca 3/4 din venitul lui in final nu-i mai ajunge sa se intretina singur?!


bun...in aceasta situatie ... nu ramane cam nimic pt copil, nu?
dupa parerea dvs, din ce ar trai copilul...in atare situatie?!
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2010
ralu_2008, utilizator
Am sa incerc sa da dau un exemplu ca ma intelegeti la ce ma refer!
Inchipuiti-va ca parintele care a fost obligat la pensie alimentara a fost nevoit sa se mute si sta undeva cu chirie si are un venit de 1600ron/lunar.Legea spune
1/4din venit este alimentatia copilului deci acestui parinte care plateste pensia nu-i mai ramane decat 1200ron din care trebuie sa-si plateasca chirie(150euro) intretinere(400roni) etc. deci practic acestui parinte nu-i mai ramane lui nimic din ce sa traiasca!Deci se tine cont si ca acest parinte trebuie sa aibe cu ce sa traiasca sau nu?
Copilul primeste 1/4 din venitul lunar realizat de parinte, indiferent cat este acest venit.Daca parintele nu realizeaza venituri lunare, este obligat la o pensie de intretinere catre minor de 1/4 din venitul minim pe economie. Imaginati-va ca, daca i se calculeaza o pensie si celui care nu are venituri certe lunare, cand este vorba despre un parinte cu salariu cert, nu se mai discuta nimic. Se presupune ca daca ar sta copilul cu tine, l-ai intretine, deci ai consuma bani cu el, din ce ai sau nu ai. Iar daca lui ii ajung 1/4 din venitul tau sa traiasca si tie iti ajung 3/4. La stabilirea pensiei pentru minor nu se tine seama de alte datorii ale parintelui (rate, chirii, intretinere, etc.).De asemenea, pensia se achita cu prioritate fata de celelalte datorii, din salariul parintelui. Adica, daca se trimite poprire pe salariu pt.pensia de intretinere si trimite si o banca o poprire pt.o rata, institutia va retine pensia si doar daca se mai poate mai retine si poprirea pt.banca.
Venitul lunar la care se calculeaza pensia este venitul net, adica salariul pe care il incasezi.
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2010
dandanaua, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara pentru 2 copii minori Cretu44 Cretu44 Buna ziua, as dori prin intermediul dumneavoastra sa mi se raspunda la urmatoarea intrebare: In perioada imediat urmatoare eu si sotia mea urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Plata cuantum pensie de intretinere de buna voie eagle_free eagle_free Buna ziua. Vreau sa ma interesez pentru un prieten care are obligatia platii pensiei de intretinere pentru un copil minor, fiind divortat de sotie. Pentru a ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie intretinere minor în cazul unui salariu mare edmond11 edmond11 Bună ziua, Vă rog să mă ajutați cu un răspuns la problema următoare. Fosta soție m-a chemat în judecata pentru majorarea pensiei de ... (vezi toată discuția)