Buna ziua, as dori prin intermediul dumneavoastra sa mi se raspunda la urmatoarea intrebare:
In perioada imediat urmatoare eu si sotia mea urmeaza sa divortam, impreuna avem 2 copii minori de 17 respectiv 14 ani. Probabil in urma finalizarii divortului se va stabili o pensie alimentara, pentru cei doi copii care vor decide sa ramana impreuna cu mine, deoarece sotia in prezent traieste cu un alt barbat. As dori sa intreb daca pentru 2 copii se plateste pensie alimentara sau numai pentru unul, si daca da , cat din salariul sotiei se plateste aceasta. Va multumesc pentru intellegere.
Contributia celuilalt parinte la cheltuieli de crestere si educare poate fi in natura - alimente, imbracaminte, etc., sau sub forma unei pensii de pana la 1/3 din venitul net, daca sunt doi copii.
Da, pensia de intretinere se achita pentru fiecare copil in parte, 1 copil -1/4, 2 copii - 1/3 din venitul net.
Pensia de intretinere se datoreaza de parintele cu care nu va locui copilul. Noul Cod Civil nu mai reglementeaza institutia incredintarii copiilor minori doar unuia din parinti, regula fiind autoritatea parinteasca comuna. Asta inseamna, ca ambii parinti in solidar sunt obligati a asigura intretinerea copilului minor, aceasta obligatie nefiind doar in sarcina parintelui obligat la plata pensiei de intretinere. Cu alte cuvinte, si celalalt parinte care nu datoreaza pensie lunara de intretinere trebuie sa contribuie la intretinerea copiilor. In cazul dvs, sotia va fi obligata sa plateasca pensie de intretinere, daca domiciliul copiilor minori va fi stabilit la dvs, si ei vor locui impreuna cu dvs. La calculul pensiei se ia in considerare venitul net, si pt 2 copii cuantumul pensiei este de 1/3 din acest venit.
Daca locuinta celor doi minori va fi stabilita la domiciliul dvs., mama acestora va fi obligata la plata unei pensii de intretinere in cuantum de maxim 16.5 % pentru fiecare din venitul net realizat de aceasta.
Pensia de intretinere se va stabili de la data introducerii actiunii si pana la implinirea varstei majoratului.
Daca minorul care are acum 17 ani va continua studiile dupa implinirea varstei de 18 ani, va trebui sa formuleze in nume personal/in contradictoriu cu mama sa, o noua actiune de stabilire pensie in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor si atunci pensia poate fi acordata majorului pana la varsta de maxim 26 de ani.
Daca minorul de 17 ani nu va mai continua studiile dupa 18 ani, va ramane in sarcina mamei doar pensia de intretinere in favoarea celuilalt minor ( evident in ipoteza in care intre timp nu mai da nastere inca unui copil ), iar atunci exsia posibilitatea majorarii pensiei de intretinere de la 16.5 % la 25 %, desigur formuland o noua actiune judecatoreasca.
Ma scuzati ca va deranjez. Daca eu implinesc varsta de 18 ani. si imi continui studiile si si voi formula in nume personal/in contradictoriu cu mama o noua actiune de stabilire a pensiei. Ea trebuind sa imi plateasca pensia din anul 2018 ea platindumi doar din luna Martie anului 2019 mie si fratelui meu in varsta de 14 ani. Ea in decursul anului 2019 platind doar o parte din pensiile alocate. ea acordandune pensia odata la 2 luni. incercand sa scape de plati sarind din luna in luna
Apelați la un executor judecătoresc pentru a pune în executare decizia instanței. Veți recupera prin executare silită toate lunile restante din anul 2018 și până în prezent.
Pensie alimentara
Daniel1971
Buna seara. Numele meu este Daniel si platesc pensie alimentara fetitei mele din 2003. Prin sentinta s-a hotarat sa platesc 25 % din venit pana la implinirea ... (vezi toată discuția)