avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna seara. Numele meu este Daniel si platesc pensie alimentara fetitei mele din 2003. Prin sentinta s-a hotarat sa platesc 25 % din venit pana la implinirea varstei de 18 ani, adica 23.11.2014. Eu mai am cu actuala sotie un copil din 2005. Nelamurirea mea este cum se va proceda dupa 18 ani, si ma refer la faptul ca fata mea cea mare ar trebui sa ma dea in judecata. Am citi noul cod civil, al familiei si din cate inteleg ar urma sa platesc aproximativ 15 %. V-as ruga respectuos sa-mi spune-ti exact daca se poate care e procedura si cum se va aplica.
Multumesc anticipat. Cu respect, Daniel.
nu ar trebui sa va dea in judecata ci ar trebui sa vb cu copilul dvs si sa va intelegeti sa ii platiti o suma pt intretinere.
daca v-ar da in judecata mai mult de 1/6 din venitul dvs net nu ar obtine.
Dupa nasterea celui de-al doilea copil aflat in intretinere ( 2005) aveati dreptul sa solicitati in instanta reducerea pensiei de intretinere de la 25 % la 16.5%, dar probabil nu ati dorit.
Oricum obligatia pensiei de intretinere stabilita la 25 % va inceta de drept la implinirea varstei majoratului, iar dupa aceasta varsta sunteti obligat sa achitati acesteia o pensie de intretinere in cuantum de 16.5 % din venitul net realizat daca aceasta va continua studiile, insa nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.
Pensia o puteti achita prin intelegere ( adica fara sa existe o hotarare judecatoreasca ) sau in caz de neintelegere in urma unei hotarari judecatoresti, situatie in care fiica dvs. va putea promova in acest sens o actiune de stabilire pensie in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor.
Art. 499 cod civ.
Obligaţia de întreţinere
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.


Va multumesc foarte mult. O seara cat mai placuta sa aveti.
Va multumesc foarte mult. Stiam ca puteam obtine in instanta micsorarea pensiei, dar nu am facut-o. O seara cat mai placuta sa aveti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iulie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil student si angajat - sunt obligat sa-i platesc in continuare pensie de intretinere? riana22 riana22 Buna ziua! Doresc o lamurire-copilul are 23 ani impliniti ,este in anul 4 la Universitate si de vreo cateva luni are venituri proprii.Eu trebuie sa-i platesc ... (vezi toată discuția)
Cum sistez plata pensiei de intretinere dupa terminarea facultatii ? mihaelaochea mihaelaochea 2 copii carora le platesc pensie de intretinere ,in acest an termina facultatea si implinesc 25 de ani .sunt obligat sa mai plates aceasta pensie .daca nu, ce ... (vezi toată discuția)
Vãrsta maxima pensie întretinere cioareccarmenmariana cioareccarmenmariana Care este vârsta maximă până la care un părinte datorează întretinere pentru copil 26 sau 26 ani, pentru că în nici în noul Cod civil nici în art.94 ... (vezi toată discuția)