avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum sistez plata pensiei de intretinere dupa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum sistez plata pensiei de intretinere dupa terminarea facultatii ?

2 copii carora le platesc pensie de intretinere ,in acest an termina facultatea si implinesc 25 de ani .sunt obligat sa mai plates aceasta pensie .daca nu, ce trebuie sa fac/?
Conform hotararii judecatoresti, obligatia de plata a pensiei de intretinere inceteaza la implinirea varstei de 25 de ani de catre copiii dumneavoastra.

Instiintati angajatatorul de aceasta imprejurare.

Pensia de intretinere este datorata pana la varsta de 26 de ani , in situatia in care debitorul acestei obligatii nu realizeaza venituri si isi continua studiile.

Instanta de judecata poate fi sesizata in acest sens, in vederea stabilirii pensiei de intretinere, atunci cand aceasta obligatia ce incumba va inceta.

Instanta de judecata, odata ce este sesizata de dumneavoastra, poate dispune , de asemenea , incetarea pensiei de intretinere.

Articolul 531 Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere.

(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.

(2) Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.


ART.499. Obligaţia de întreţinere

(1) Tatãl şi mama sunt obligaţi, în solidar, sã dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învãţãtura şi pregãtirea sa profesionalã.

(2) Dacã minorul are un venit propriu care nu este îndestulãtor, pãrinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregãtirea sa profesionala.


(3) Pãrinţii sunt obligaţi sã îl întreţinã pe copilul devenit major, dacã se aflã în continuarea studiilor, pânã la terminarea acestora, dar fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani.

(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalitãţile executãrii, precum şi contribuţia fiecãruia dintre pãrinţi se stabilesc de instanţa de tutelã pe baza raportului de anchetã psihosocialã.




Succes.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Încetare pensie întreținere mediatorsibian mediatorsibian Plata pensiei de intretinere inceteaza în momentul în care se căsătorește sotul (soția) la care are domiciliul copilul minor ? (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere se sisteaza in cazul inceperii a celei de-a doua facultati? mz0104 mz0104 Am o nelamurire, m-as bucura sa-mi oferiti un raspuns. Fiul meu are 21 de ani, termina anul acesta o facultate de 3 ani si vrea sa-si continuie studiile la o ... (vezi toată discuția)
Copil student si angajat - sunt obligat sa-i platesc in continuare pensie de intretinere? riana22 riana22 Buna ziua! Doresc o lamurire-copilul are 23 ani impliniti ,este in anul 4 la Universitate si de vreo cateva luni are venituri proprii.Eu trebuie sa-i platesc ... (vezi toată discuția)