avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia de intretinere se sisteaza in cazul inceperii a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia de intretinere se sisteaza in cazul inceperii a celei de-a doua facultati?

Am o nelamurire, m-as bucura sa-mi oferiti un raspuns. Fiul meu are 21 de ani, termina anul acesta o facultate de 3 ani si vrea sa-si continuie studiile la o alta la care durata studiilor este de 6 ani, la zi. Mai are dreptul la pensie de intretinere daca incepe o a doua facultate? Pana la ce varsta?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mz0104 , utilizator 18:53, 18 Martie 2012
Da, are dreptul pentru ca va continua studiile, insa numai pana la varsta de 26 de ani.
Multumesc pentru raspuns. As mai indrazni o intrebare, daca se poate. Ce se intampla cu pensia de intretinere in cazul in care la admiterea de anul acesta, baiatul nu reuseste, dar va reusi anul viitor?
Inca o data, multumesc pentru informatii!
In situatia in care fiul dvs. nu va mai urma cursurile unei alte facultati din toamna anului in curs , aveti posibilitatea sa formulati o actiune de sistare a pensiei de intretinere.
Daca insa, anul viitor va fi admis la o a doua facultate, atunci el este cel care va trebui sa formuleze o noua actiune de stabilire pensie, urmand sa faca dovada starii de nevoie si a continuarii studiilor.
Art. 499. - c.civ.
(1) Tatăl și mama sunt obligați, în solidar, să dea întreținere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum și educația, învățătura și pregătirea sa profesională
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinții au obligația de a-i asigura condițiile necesare pentru creșterea, educarea și pregătirea sa profesională
(3) Părinții sunt obligați să îl întrețină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani
(4) În caz de neînțelegere, întinderea obligației de întreținere, felul și modalitățile executării, precum și contribuția fiecăruia dintre părinți se stabilesc de instanța de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.

Art. 531. -c.civ.
(1) Dacă se ivește o schimbare în ceea ce privește mijloacele celui care prestează întreținerea și nevoia celui care o primește, instanța de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micșora pensia de întreținere sau poate hotărî încetarea plății ei.
(2) Pensia de întreținere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcție de rata inflației.

Raspunsul meu vizeaza evident situatia in care in prezent exista o hotarare prin care a fost stabilita pensia de intretinere in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor dupa implinirea varstei de 18 ani.
Ultima modificare: Duminică, 18 Martie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Multumesc pentru lamuriri. Din pacate nu exista si nici nu a existat vreo hotarare in acest sens. Totul a fost la bunul simt pana acum, dar bunul simt s-a cam epuizat. De la vara in schimb, conform atentionarii primite, va trebui sa trecem la atac. Legile sunt prea blande. Chiar daca e major, copiii nu ar trebui expusi unor asemenea mizerii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sistez plata pensiei de intretinere dupa terminarea facultatii ? mihaelaochea mihaelaochea 2 copii carora le platesc pensie de intretinere ,in acest an termina facultatea si implinesc 25 de ani .sunt obligat sa mai plates aceasta pensie .daca nu, ce ... (vezi toată discuția)
Încetare pensie întreținere mediatorsibian mediatorsibian Plata pensiei de intretinere inceteaza în momentul în care se căsătorește sotul (soția) la care are domiciliul copilul minor ? (vezi toată discuția)
Intretinere student Rolli Rolli Buna ziua. Va rog sa-mi dati un sfat intr-o problema delicata: eu si sotul meu avem un copil - student la zi, in varsta de 21 ani. Pentru ca nu participa, ... (vezi toată discuția)