avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Încetare pensie întreținere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Încetare pensie întreținere

Plata pensiei de intretinere inceteaza în momentul în care se căsătorește sotul (soția) la care are domiciliul copilul minor ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:04, 25 Noiembrie 2016
Buna seara,
Pensia de intretinere pentru minor inceteaza la 18 ani sau la maximum 26 de ani daca acel copil va urma o forma de invatamant la zi.
Ce treaba are faptul ca un parinte se recasatoreste cu pensia de intretinere a minorului?
Articolul 499 Cod Civil
Obligaţia de întreţinere
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.


Articolul 531
Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere
(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.
(2) Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.

mediatorsibian a scris:

Plata pensiei de intretinere inceteaza în momentul în care se căsătorește sotul (soția) la care are domiciliul copilul minor ?

Nu, pentru ca raspunzator pentru intretinerea copilului nu devine la casatorie noul sot am mamai sau noua sotie a tatalui, ci si pe mai departe cei raspunzatori cu intrtinerea si educarea copilului raman parintii acestuia.
Ultima modificare: Vineri, 25 Noiembrie 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sistez plata pensiei de intretinere dupa terminarea facultatii ? mihaelaochea mihaelaochea 2 copii carora le platesc pensie de intretinere ,in acest an termina facultatea si implinesc 25 de ani .sunt obligat sa mai plates aceasta pensie .daca nu, ce ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere se sisteaza in cazul inceperii a celei de-a doua facultati? mz0104 mz0104 Am o nelamurire, m-as bucura sa-mi oferiti un raspuns. Fiul meu are 21 de ani, termina anul acesta o facultate de 3 ani si vrea sa-si continuie studiile la o ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara vasilemunteanu vasilemunteanu un copil care implineste 18 ani in 2013 aprilie si este in clasa a x a,pana la ce varsta mai primeste pensie alimentara? multumesc (vezi toată discuția)