Vă rog să mă ajutați cu un răspuns la problema următoare.
Fosta soție m-a chemat în judecata pentru majorarea pensiei de întreținere datorată de mine minorului de 11 ani și jumătate.
De 8 ani plătesc lunar pensie de întreținere în valoare de 9 milioane de lei.
Între timp, mi-am schimbat serviciul și salariul meu a crescut, ajungând la dublu.
Întrebările mele sunt următoarele:
1) este firesc ca judecătoarea să stabilească un cuantum al pensiei de întreținere la 18 milioane, fără a se tine cont de nevoile minorului? Menționez că minorul nu are nevoi speciale de îngrijire medicala, nici nu urmează o școală privată și nici alte nevoi speciale nu are.
2) dacă, în cazul nefericit în care judecătoarea va stabili - așa cum din păcate se face în majoritatea dosarelor de acest gen: "25% din venitul net" - care este modalitatea prin care sa solicit instanței să specifice în hotărâre că acest procent să fie calculat la salariul de bază / de încadrare, fără a se lua în considerare orele suplimentare, care, uneori, apar, în anumite luni? Am discutat cu departamentul de salarizare din compania la care lucrez și mi s-a spus clar că, dacă în hotărâre se va menționa sec: "25% din venitul net", ei vor aplica acest procent la salariul net al lunii respective, deci, în consecință, pensia de întreținere nu va fi doar de 18 milioane, ci poate s-o depășească.
3) nu trebuie să se țină cont de nevoile efective ale copilului, neincurajand astfel mamele să primească niște sume cu mult mai mari chiar decât salariul propriu și să trăiască din pensia de întreținere a copilului?
4) este firesc, posibil, normal ca un copil de 11 ani să primească pensie de întreținere mai mare decât un salariu mediu pe economie?
5) copilul, chiar dacă ar avea "nevoi" de 18 milioane pe luna, trebuie să fie crescut DOAR din banii primiți de la mine? Mama nu trebuie să contribuie cu niciun ban?
6) în condițiile de azi, când un loc de munca, respectiv salariul primit, nu mai este sigur, iar eu rămân, o perioadă, fără serviciu, acele "nevoi" mari ale copilului, care s-ar cifra, vezi Doamne, la 18 milioane, cum ar mai putea fi satisfăcute? Întreb acest lucru pentru ca legea face vorbire de INTERESUL SUPREM al copilului. Ar scădea nevoile copilului, care acum are 11 ani, dar va avea 12, 15, 18 ani de la 18 milioane la 2,5 milioane (un sfert din salariul minim pe economie), cât aș fi obligat să plătesc, în cazul în care nu mai am serviciu și nici alt venit?
Daca va obtine pensia in procent, vi se va retine din tot netul pe care il primiti, nu numai din salariul de baza.
Art. 529
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
Deci nu e batut in cuie acel raport de 1/4 si se stabileste si functie de nevoiele copilului.
De intretinut, au ambii parintii datoria de a intretine copilul minor.
Daca nu veti mai avea salariu, va trebui sa cereti sa se stabileasca pensia raportata la salariul minim pe economie.
Puteti cere in intampinare respingerea cererii ca neitemeiata pt ca nevoile copilului nu au crescut si ca 900 de lei de la dvs plus suma cu care contribuie mama sunt suficienti pentru intretinerea unui copil de varsta lui, iar daca se justifica o crestere, pensia sa fie stabilita in natura, sa puteti participa la intretinere cu ce are efectiv copilul nevoie.
Puteti cere o justificare a costurilor lunare ale copilului in linii mari, desigur, poate face meditatii, cursuri de inot, de ski, etc, etc.
Stimate domn, în întâmpinarea pe care o depuneţi, puteţi cere păstrarea cuantumului pensiei alimentare plătite, motivând exact cu nevoile copilului sau, ca să nu vă împotriviţi, puteţi face o propunere în genul "sunt de acord cu mărirea pensiei de intreţinere la nivelul salariului minim net pe economie şi cu 25% din venitul net în condiţiile unui venit din care 25% este sub nivelul salariului minim net pe economie. Dacă nu vă opuneţi clar, nu puteţi fi obligat la plata cheltuielilor de judecată.
Mulțumesc pentru răspuns, însă v-aș ruga, dacă nu vă supărați, să îmi clarificati puțin răspunsul dumneavoastră, pentru că, recunosc sincer, nu l-am înțeles.
Vă mulțumesc încă o dată.
Citiţi, vă rog, art. 453 şi 454 din Noul Cod de procedură civilă, privind cheltuielile de judecată.
Dacă vă opuneţi cererii, în situaţia în care se stabileşte mărirea pensiei de intreţinere, se consideră că aţi pierdut procesul şi trebuie să plătiţi cheltuieli de judecată.
Dacă însă sunteţi de acord, dar cu obiecţiuni, înseamnă că nu vă opuneţi şi sunteţi în cazul art.453 (2) sau 454 :)
În Întâmpinare, trebuie să veniţi şi dvs. cu propuneri clare, pe puncte, de exemplu:
1.Sunt de acord cu mărirea pensiei alimentare la nivelul salariului minim pe economie, în perioada în care venitul meu depăşeşte de 4 ori acest cuantum, sau:
2.Solicit ca prin sentinţa ce o veţi da, să stabiliţi pensie de intreţinere pentru fiul meu în cuantum de 25% din venitul net, dar nu mai mult de venitul minim net pe economie.
-Mă oblig să contribui în natură la creşterea şi educarea copilului meu.
Un avocat ar putea să vă formuleze mai exact aceste cerinţe.
Nu aveţi şi părinţi în întreţinere?