avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... obligatia de intretinere si plecarea in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

obligatia de intretinere si plecarea in strainatate

Am pensie stabilita in cota procentuala 25% din venitul net realizat. Tinand seama ca pensia de intretinere se stabileste si in functie de nevoia debitorului odata cu marirea considerabila a salariului se poate obtine juridic o reducere a procentului de 25%?
Aceasta pentru ca obligatia de intretinere va depasi cu mult nevoia minorului.
Cel mai recent răspuns: Cadrian70 , utilizator 19:45, 6 Mai 2011
da,se poate cere o micsorare
Cadrian70 a scris:

Am pensie stabilita in cota procentuala 25% din venitul net realizat. Tinand seama ca pensia de intretinere se stabileste si in functie de nevoia debitorului odata cu marirea considerabila a salariului se poate obtine juridic o reducere a procentului de 25%?
Aceasta pentru ca obligatia de intretinere va depasi cu mult nevoia minorului.


teoretic se poate, in practica instantelor insa...atunci cand vine si depune intampinarea debitorul...se schimba lucrurile.
Si atunci ce fac? Las lucrurile asa? Si asa am imbogatit-o pana acum. Ambii parinti sunt datori deopotriva sa contribuie financiar la cresterea si educarea copilului. Se pare ca numai eu am contribuit pana acum. Ce sa fac? Sa cer Autoritatii Tutelare sa calculeze nevoile copilului? Oricum mama copilului a inflorit financiar in timp ce eu nu stiu cum sa imi platesc ratele la banci. Am dreptul sa aflu veniturile si averea fostei sotii? Oricum ea imi stie venitul net din plata pensiei. Cheltuielile in strainatate sunt mai mari ca cele de aici. Cum stabileste instanta care sunt mijloacele cu care platesc?
Dupa practica instantelor de judecata, va faceti sperante inutile, iar rezultatul final al unui asemenea demers va fi respingerea actiunii si obligarea dv la plata cheltuielilor de judecata daca parata le va solicita.
Instanta a stabilit deja procentul maxim ce se poate acorda ca obligatie de intretinere pentru un copil. Nu veti avea succes cu o actiune de reducere a acestui procent, deoarece instantele pleaca de la premisa ca nevoile minorului cresc odata cu varsta si cu atat mai bine pentru minor ca au crescut veniturile dv.
Veniturile si averea fostei sotii nu au nici o relevanta in stabilirea obligatiei de intretinere pe care dv o aveti fata de copil.
Singura sansa de a vi se reduce procentul de 25 % stabilit ca pensie de intretinere este daca ati ma avea in intretinere un minor. In aceasta situatie puteti solicita instantei reducerea obligatiei de intretinere de la 1/4 la 1/6 din venituri.
Am inteles. Totusi ramane un aspect neclar. Am dreptul de a urmari mama copilului ce face cu obligatia mea de intretinere si daca o foloseste in scopul pentru care a fost acordata (cresterea, educarea minorului). Cum pot face asta? ambii parinti au obligatia de a contribui deopotriva financiar la cresterea si educarea copilului. Cum verific contributia financiara a mamei la cresterea si educarea copilului?Alta intrebare: daca obtin un ajutor, un fel de bursa acordata pe perioada invatarii limbii in strainatate, timp in care nu voi lucra efectiv, aceasta va fi considerata venit obtinut din munca?

Alte discuții în legătură

Exista posibilitatea ca norma de hrana sa fie luata la calculul pensiei alimentare?! cher cher Am urmarit de ceva timp discutiile de pe forum legate de parerile pro si contra privind posibilitatea luarii in calcul a normei de hrana la stabilirea pensiei ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara bcfbmv bcfbmv Spuneti-mi va rog , cat este marja pentru plata pensiei alimentare pentru un copil si daca se tine cont si de alte datorii care le are cel ce trebuiesa sa ... (vezi toată discuția)
Divort - trebuie sa dau procent din toate veniturile , fiicei mele? adriana2011 adriana2011 Am divortat si s-a hotarat sa dau 1/4 din venituri fiicei mele, pana la 18 ani. Vreau sa stiu daca parintii mei , trec 2 apartamente pe numele meu, pe care le ... (vezi toată discuția)