avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua.Eu am varsta de 15 ani iar în urma cu 10 ani parintii mei s au despartit.Eu sunt încredintata tatalui iar mama trebuie sa plateasca pensie alimentara.Anul acesta ea refuza sa mai plateasca pensie alimentara pe motiv ca nu îi spun "mama".Daca tata ar vrea sa o dea în judecata pentru ca nu a platit pensia si pentru ca imi da doar 100 de lei pe luna si o plateste odata pe an-1200 de lei pe an.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 12:13, 21 Ianuarie 2017
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa formulati cerere in instanta (o formuleaza tatal ca reprezentant legal in numele dumneavoastra si o depune la judecatoria pe raza careia locuiti dumneavoastra)
Va atasa la acea cerere copie de pe C.I. ul dumneavoastra, al lui , dupa certificatul dumneavoatra de nastere si de pe sentinta de divort.
Va putea solicita majorarea pensiei conform art. 529 C.Civ. precum si toata pensia de cand nu a mai platit-o dar nu mai mult de 3 ani!
1.Pentru pensia restanta nu este necesara o noua actiune in instanta ( pentru ca o aveti deja stabilita deja prin hotarare), ci punerea in executare a hotararii prin intermediul unui executor judecatoresc.

2.Avand in vedere ca pensie de intretinere in favoarea minorului este o obligatie scadenta lunar si nu anual, iar mama intelege sa o achite in acest mod , poprirea veniturilor este singura solutie in situatia in care aceasta realizeaza venituri urmare a unui contract de munca.

3.Pentru majorarea pensiei de intretinere este necesara o actiune de majorare pensie de intretinere , pensie care se poate majora avand in venitul net realizat de catre mama in situatia in care mama realizeaza venituri asa cum am aratat sau raportata la venitul minim pe economie in situatia in care nu realizeaza venituri.
Procentul maximal pe care legea il prevede pentru intretinere unui singur copil aflat in intretinere este de 25 % din venitul net realizat de debitor sau raportata la venitul minim pe economie dupa caz.

Art. 529 c. civ.
Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
...........................................

Actiunea va fi formulata de dvs. asistata de tata, pentru ca aveti 15 ani si potrivit disp.art 41 c.civ. actele juridice ale minorului cu capacitate de exercitiu restransa se incheie de acesta cu incuviintarea parintilor ( in cazul dvs. a tatalui).
Taxa de timbru pentru actiune este de 20 lei.
In situatia in care doriti sa apelati la serviciile unui avocat, onorariul acestuia precum si taxa de timbru constituie cheltuieli de judecata pe care le puteti solicita si obtine in urma adimiterii actiunii formulate.

Art. 41 c.civ.
Capacitatea de exerciţiu restrânsă

(1) Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are capacitatea de exerciţiu restrânsă.

(2) Actele juridice ale minorului cu capacitate de exerciţiu restrânsă se încheie de către acesta, cu încuviinţarea părinţilor sau, după caz, a tutorelui, iar în cazurile prevăzute de lege, şi cu autorizarea instanţei de tutelă. Încuviinţarea sau autorizarea poate fi dată, cel mai târziu, în momentul încheierii actului.
...................................................


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare pensie alimentara formulata de un minor Marina97 Marina97 Buna ziua!! In urma cu 7 ani ,parintii mei au divortat,in urma divortului eu am fost incredintata mamei,tatal meu fiind oblgat la plata unei sume de 50 ... (vezi toată discuția)
Vreau să obțin pensie de întreținere de la tata, dar sunt minoră - am 17 ani. pot să îl dau eu în judecată? Miha_Ela17 Miha_Ela17 Buna, vreau sa imi dau tatal in judecata pentru pensia de intretinere .Am 17 ani si sunt in clasa a XI.a Mama a zis ca nu se baga ,deci intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere minor de 16 ani. cine face demersurile, părintele rezident sau minorul? TudorEmilia TudorEmilia Buna ziua! Parintii mei au divortat in urma cu 5 ani, domiciliul meu este la tata insa custodia este comuna. Mama nu mi-a mai platit pensia stabilita de ... (vezi toată discuția)