avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vreau să obțin pensie de întreținere de la tata, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vreau să obțin pensie de întreținere de la tata, dar sunt minoră - am 17 ani. Pot să îl dau eu în judecată?

Buna, vreau sa imi dau tatal in judecata pentru pensia de intretinere .Am 17 ani si sunt in clasa a XI.a Mama a zis ca nu se baga ,deci intrebarea mea este pot sau nu sa il dau eu in judecata?
Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:32, 8 Noiembrie 2018
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da poti. Formulezi actiunea la judecatoria de la domiciliul tau, timbrezi 20 de lei, indici locul de munca al tatalui si faci dovada ca esti eleva.

Art. 41 C.civ -Capacitatea de exerciţiu restrânsă

(1) Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are capacitatea de exerciţiu restrânsă.

(2) Actele juridice ale minorului cu capacitate de exerciţiu restrânsă se încheie de către acesta, cu încuviinţarea părinţilor sau, după caz, a tutorelui, iar în cazurile prevăzute de lege, şi cu autorizarea instanţei de tutelă. Încuviinţarea sau autorizarea poate fi dată, cel mai târziu, în momentul încheierii actului.

(3) Cu toate acestea, minorul cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face singur acte de conservare, acte de administrare care nu îl prejudiciază, precum şi acte de dispoziţie de mică valoare, cu caracter curent şi care se execută la data încheierii lor.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mentionati in cerere si ca aveti 17 ani, dar fiind un act de conservare, il puteti incheia singur. Mentionati articolul de mai sus.
E pacat ca mama dv. va lasa singura in asta... era treaba ei sa introduca actiunea.
Dupa 18 ani poti cere singura pensia de intretinere cu conditia sa mergi cu studiile mai departe.
Acum nu primesti pensie?de cat timp?tatal unde stii ca munceste?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate de la 16 ani sa ceara singura, are temeiurile legale mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitionarea unei masini pe numele unui minor vladutzvlad vladutzvlad am 17 ani, si vreau sa imi cumpar o masina, sa fac inscrierea pe numele meu. Se poate face inscrierea pe numele meu desi nu am 18 ani ??? (vezi toată discuția)
Salut, am 16 ani si detin suma necesara de bani pt a achizitiona ... Andrei Tudor Andrei Tudor Salut, am 16 ani si detin suma necesara de bani pt a achizitiona o masina. Pot achizitiona masina cu semnatura mea ? Daca da, ce acte sunt necesare ... (vezi toată discuția)
Conventie civila de prestari servicii sportive mirelastefan mirelastefan Copilul meu a semnat o astfel de conventie cu un club de fotbal.As vrea sa stiu dac este legal intrucat este minor(16 ani jumatate ).La semnarea conventiei nu ... (vezi toată discuția)